Візії

Як у “Слузі народу” аргументують відмову від вступу до НАТО

Україна повинна переглянути підхід до відносин з НАТО і відмовитися від ідеї вступити до Альянсу, вважає ексголова Рави-Руської, депутат від президентської партії “Слуга народу”, член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, голова підкомітету з державної безпеки та оборони Ірина Верещук.
Голова підкомітету ВР з держбезпеки Верещук запропонувала відмовитися від курсу в НАТО

Про це вона заявила в інтерв’ю каналу 112.

За її словами, Україну не чекають в НАТО і туди швидше візьмуть Грузію. «Ми хочемо, але нас не беруть. І ми стукаємо в закриті двері і втрачаємо репутаційно. Нам не можна йти туди, де нас не чекають», — сказала Верещук.

Причину небажання Альянсу надавати членство Україні Верещук бачить у позиції Росії. «Я далека від думки, що РФ хоча б колись нам „дозволить“, якщо таке слово можна застосувати до суверенної незалежної держави, вступити до НАТО», — заявила вона.

Верещук навела приклад Фінляндії, якому, на її думку, і повинна послідувати Україна. «Вони [Фінляндія], напевно, глибше інтегровані в НАТО, ніж деякі країни НАТО, наприклад, Угорщина. Але вони кажуть: ми навіть до конституції це не будемо записувати, нам не потрібні проблеми з Росією», — сказала депутат.

Політичний експерт Олексій Мінаков відповів на висловлювання “служниці народу”:

1. Ну, як так “не можна йти”? А куди тоді йти? Повертатися до “багатовекторності”, через яку в тому числі став можливим напад Росії? Немає іншого шляху, ніж шлях до НАТО.

Більше того, генсек НАТО пан Столтенберґ мільйон разів повторював, що “двері НАТО для України відчинені”. Україні треба просити План дій щодо членства в НАТО. От якщо не дадуть, тоді дійсно можна скиглити, а зараз чого?

2. Дуже помилкове уявлення про роль Росії. Кремль був проти розширення НАТО і в 2004 році, але попри цей спротив новими членами стали в тому числі сусіди Росії – Латвія, Литва, Естонія.

А щодо Фінляндії. Невипадково в цій країні в 2014 році активізувалися дискусії про вступ до НАТО через спробу анексії Криму Росією.

Оновлення. Ірина Верещук заявляє, що підтримує всі кроки, які наближують Україну до НАТО.

Про це вона повідомила в коментарі Укрінформу, коментуючи свою цитату з інтерв’ю телеканалу “112 Україна” про те, що Україну поки що не чекають в Північноатлантичному альянсі, яка викликала значний резонанс в українських ЗМІ.

Не заперечуючи тези інтерв’ю, що Україну дійсно поки що не чекають в НАТО, Верещук зазначила: “Нас поки що не чекають там, і я волію бути чесною із суспільством. Але я дивуюся, що на п’ятому році війни ми можемо так легко повестися на російські фейки. Мої слова висмикнули з розмови, перекрутили та поставили в заголовки неіснуюче, що “Україні не потрібне НАТО”. І нікому з тих хейтерів не спало на думку подивитися повну версію інтерв’ю і самому зробити висновки”.

Як наголосила Верещук, “вона не те, що не “проти”, а всіма можливостями засобами та силами “за” кроки, які наближають Україну до Північноатлантичного альянсу, за те, щоб стукати в ці двері, за всі програми співробітництва, за впровадження стандартів, а в тому самому інтерв’ю говорила, що проведення Асамблеї НАТО в Україні буде прекрасною для нас можливістю для продовження зміцнення наших відносин”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *