Візії

Зеленський приміряє на себе роль месії

Президент Володимир Зеленський закликав світову спільноту переглянути механізми забезпечення глобальної безпеки, вказавши на недосконалість ООН. Також український очільник держави вихвалявся тим, що своєю 15-хвилинною промовою може ввійти в історію, бо ж “сильний лідер – не той, хто відправляє солдатів на смерть, а той, хто зберігає життя”. З огляду на загальну атмосферу в ОПУ (про неї ми розповімо нижче. – Ред), схоже, що Зеленського потроху готують до ролі месії.

“Україна завжди демонструвала світові готовність забезпечувати мир цивілізованим шляхом і робила кроки до міжнародної безпеки. Наприклад, коли відмовилася від ядерного потенціалу, який у той час був більшим, ніж у Великобританії, Франції та Китаю разом узятих. Тому що нам, знаєте, здавалося, що ми будуємо новий світлий світ, у якому для того, щоб твою думку чули і враховували її, не потрібно мати ядерну зброю, в якому тебе поважатимуть за справи, а не за наявність ядерних боєголовок”, – сказав Зеленський під час промови на засіданні Генеральної асамблеї ООН.
“Урешті-решт, у цьому новому світі наша держава втратила частину своїх територій і майже щодня втрачає своїх громадян. Саме тому хто, як не Україна, має право говорити про необхідність переосмислення і перегляду сучасних світових правил”, – додав президент України.

“Безумовно, ми не ставимо під сумнів авторитет міжнародних організацій, зокрема Організації Об’єднаних Націй. Але слід визнати, що механізми не бездоганні. Вони починають давати збій, ці механізми, а отже, потребують оновлення. Організація Об’єднаних Націй, так. Але будьмо відверті, чи дійсно об’єднані нації сьогодні? А навіть якщо так, то що саме об’єднує їх? Це лиха, катастрофи, війни”, – сказав він.

Президент Зеленський сказав, що в сучасному світі людське життя коштує стільки, скільки коштує одна куля.

“Будь-яка війна сьогодні – в Україні, Сирії, Лівії, Ємені чи іншому куточку планети, незалежно від кількості її жертв – це найбільша загроза всій цивілізації. Тому що у 2019 році людина розумна, Homo sapiens, досі вирішує конфлікти, вбиваючи собі подібних”, – обурився Зеленський.

“Нам усім треба усвідомити: сильний лідер – не той, хто, не моргнувши оком, відправляє тисячі солдатів на вірну смерть. Сильний лідер – той, хто зберігає життя кожного… Зізнаюся, мені дуже хотілося б, щоб цю промову колись назвали 15 хвилинами, які змінили світ, але я прекрасно розумію, що змінити те, що існує тисячі років, за 15 хвилин просто неможливо, а поведінкові теорії говорять, що війна – невід’ємна складова людського єства. Але світ змінюється, а людина змінюється разом з ним. І якщо колись ми навчилися письма, математики, винайшли колесо, пеніцилін і підкорили космос, значить, у людства є шанс”, – сказав Зеленський.

Він заявив про необхідність боротися за нову людську ментальність, де не буде місця для агресії, гніву і ненависті.
“Дехто зараз говорить: Третьої світової війни не буде, буде остання. Сподіваюся, що ця фраза – це усвідомлення загрози для планети, а не анонс”, – сказав Зеленський.

Нагадаємо, що на зустрічі з врегулювання конфлікту на Донбасі в Офісі Президента України (ОПУ) активістам і блогерам розповіли, що президент України Володимир Зеленський – один з найбільших лідерів світу. Про це повідомив представник InformNapalm Михайло Макарук.

Зустріч з активістами і блогерами проводили помічник президента Андрій Єрмак (член контактної групи в Мінську) а також народний депутат від “Слуги народу” Микола Тищенко й член “ЗЕ!Команди” Сергій Сивохо.

Журналіст, блогер Віктор Трегубов уточнив, що фразою про те, що Зеленський – найбільший лідер, Єрмак відповів на питання, як ви збираєтеся добитися виведення російських військ з Донбасу.

“Як ви збираєтеся добитися виведення російських військ з Донбасу? Чи усвідомлюєте ви, що наш президент – один з кращих лідерів сучасного світу? (Відповідь на питання. – Ред). Хорове “Ні” від людей, які в мирному житті на одному гектарі не сядуть, було відповіддю. Далі нам порадили просто вірити новій команді”, – пояснив блогер.

Блогер Антон Швець розповів, що незважаючи на всі пояснення, вони так і не зрозуміли, як будуть відокремлені озброєні бойовики від російських військ.

“На зустрічі в ОПУ я очікував почути детальний план і пояснення по формулі Штайнмаєра. Докладна розповідь про те, як у Зе сприймають формулу, була. Питань від цього менше не стало, тому, як і раніше, передбачається, що вибори пройдуть після виведення всіх військ з ОРДЛО. Як це буде зроблено – неясно. Відповідь звучала як пропозиція повірити в те, що Зеленському як одному з найбільших лідерів сучасності це вдасться. Фактично ми на тих же позиціях у переговорах, що і всі роки раніше. Жодних поступок суверенітету за словами ОПУ не пропонується, в тому числі і з питання організації виборів. Як буде відокремлено збройне бидло від російських військ не ясно”, – розповів Швець.

Він зазначив, що розведення військ буде строго симетричним.

“Тут же виникли зауваження, що воно вже не симетрично. І конкретні приклади. Було сказано що в питаннях симетричності ОПУ не заплющуватиме очі на будь-які дрібниці. І тільки після того як це буде відпрацьовано на одній ділянці, буде запущено на наступній. При цьому станом на сьогодні, на думку ОПУ, розведення в Станиці Луганській не завершено. Але при цьому опрацьовується розведення на двох інших ділянках. Макарук з “Інформнапалма” заявив, що є великі побоювання, що Генштаб дезінформує ОПУ про стан справ з обстрілами і розведенням. ОПУ висловив бажання ознайомитися з матеріалами “Напалма”. Питаннями контролю за розведенням та симетричності так само займуться голови військовоцивільних адміністрацій. Разом з військовими або окремо – не ясно. Денис Казанський запитав, як розуміти ситуацію з Дебальцево, який по Мінську наш. Відповіді я не почув, але сумніваюся, що відповідь була відкритою. Що робити з Дебальцево в контексті Мінських неясно як і роки до цього. Мастерплан ОПУ, переговорні позиції і багато іншого розкриті не були. Що викликало негативну реакцію всіх присутніх”, – пояснив блогер.

Швець підкреслив, що в ОПУ окремо сказали, що ця зустріч не для відповідей на питання.

“Але ОПУ хоче почути претензії патріотичних організацій і розуміє громадян у форматі робочих груп і має намір продовжити подібні зустрічі і далі. На це хтось сказав, що якщо рівень інформування буде таким самим, як і на цій зустрічі, то толку не буде. Фактично з нових фактів я дізнався тільки те, що будуть зібрані дві групи для роботи по соціально-економічних проблемах Донецької і Луганської областей. Спочатку на підконтрольній, а потім і на окупованій території. Луганську очолить якийсь депутат з СН, Донецьку – Сивохо. З Сивохо пішов спілкуватися Мартин Брест – питайте у нього. Навіщо була ця зустріч крім пропозиції включатися в роботу якщо нас це турбує, я не зрозумів. Загальний настрій тих, кого я знаю, після цієї зустрічі – різко песимістичний і скептичний. Це було помітно і по сумних посмішках і по обуренню. На зустрічі були Романенко і Бутусов, подивимося, що вони скажуть. Так як умови оффрекорд не було, деякі вели запис”, – заявив блогер.

Він також додав, що напруга була дуже великою, через що декілька разів аудиторія зривалася на крик.
“Який план в ОПУ, мені не зрозуміло, як будуть досягнуті навіть цільові покази, ледве зрозуміло. Запропоновано вірити”, – резюмував Швець.

І ще. Дуже важливе: волонтери міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm з 21 липня 2019 (офіційна дата початку так званого “перемир’я Зеленського”) проводять щотижневий моніторинг та публікацію порівняння офіційних звітів прес-центру Операції об’єднаних сил (ООС) та спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ. Порівняння стосується виключно кількості обстрілів з боку російських окупаційних військ, які вказують у своїх зведеннях зазначені офіційні структури.

Передумовою для постійного моніторингу та аналізу стали дані за перший тиждень “перемир’я”, коли у звітах ООС у період з 21 по 27 липня вказували почергово «нуль», або “один” обстріл та порушення режиму припинення вогню, в той час як у звітах ОБСЄ були вказані від 2 до 6 обстрілів і порушень. Таким чином, заниження кількості обстрілів з боку окупантів у звітах ООС в порівнянні з СММ ОБСЄ було на рівні 80%.

На запити волонтерів InformNapalm з проханням надати відповідні коментарі та пояснення, чому спостерігається такий значний розрив у представленні інформації, в прес-службі ООС не відреагували. Проте, в соціальних мережах і блогах стали з’являтися матеріали, в яких намагалися спочатку дискредитувати дані волонтерів, а коли це зробити не вдалося, то стали поширювати версію, начебто, ніякого заниження кількості обстрілів не відбувається і різниця у звітах пов’язана лише з різною методологією.

Таке пояснення не є об’єктивним, бо жодна методологія не може пояснити, чому у звітах ООС протягом тижня було через добу вказано «нуль», коли насправді обстріли фіксувалися ОБСЄ…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *