Арена

Науковці сьогодні привертали увагу до Антарктиди (фото)

Сьогодні у Києві відбулися Наукові пікніки.

В столичному парку імені Тараса Шевченка 49 команд учасників проводили різні наукові експерименти і пояснювали та показували науку на практиці. Власну локацію вперше продемонстрував і Національний антарктичний науковий центр.

“Ми представляємо станцію “Академік Вернадський” як унікальне надбання української науки, – каже Газеті директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий. – У нас немає жодних проблем із тим, як зацікавити дітей нашим стендом. Антарктида їх “чіпляє”. Найбільше хочуть дізнатися про айсберги, китів, пінгвінів та інших тварин, які там проживають. Маємо змогу вже готувати собі майбутню заміну”.

Учасники антарктичних експедицій демонстрували всім охочим каміння, лишайники та рослини, які вони привезли з Антарктиди. Також показували добірку фотографій льодовикової печери, які передали учасники 24-ї Української антарктичної експедиції, які зараз перебувають на Південному полюсі.

“Вирішили представити і велику світлину вигляду станції згори, – говорить Дикий. – На зображенні помітні тіні, які падають в різні сторони. Все тому, що це не одна фотографія, а монтаж із близько 30 знімків. Лише в такому випадку ми отримали повну та чітку картину того, як виглядають всі споруди нашої станції. На сайті нашого центру є цілий 3D-тур по ній. Кожен охочий може поглянути, як ми живемо та де працюємо в Антарктиді”.

Спілкувалися з відвідувачами та показували артефакти екологиня Вікторія Іванець, біолог Іван Парнікоза, метеоролог Денис Пишняк, морський біолог Артем Джулай і мікробіологиня Євгенія Прекрасна.

“Також демонструємо прапор з підписами учасників 23 Української антарктичної експедиції, – додає директор НАНЦ. – Кожна з них має свій власний стяг. Протягом року він висів на станції, потім його замінили нові учасники експедиції”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *