Візії

Держпром: комунікаційний стрибок у поєднанні передового та примітивного

Сьогодні, у перший понеділок жовтня, світова громадськість відзначає Всесвітній день архітектури. Також сьогодні відзначають Всесвітній день населених пунктів — Хабітат (проголошений за рішенням Генеральної Асамблеї ООН 1985 року). Цього дня традиційно відбувається нагородження лауреатів Всесвітньої архітектурної премії «World Habitat Awards», заснованої у 1985 році і яка вручається за найкращі архітектурні проекти в галузі соціального житла та екологічного і раціонального будівництва.

Про це нагадав на своїй сторінці у Facebook державний діяч Ігор Шаров.

Два роки тому, пише Ігор Шаров, український уряд запропонував внести до переліку об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО унікальний Будинок державної промисловості (Держпром) у Харкові (на фото).

Ця пам’ятка конструктивізму є унікальною завдяки використанням як передових, так і примітивних технологій. Скажімо, будівники вручну викопали в землі котлован під будівлю об’ємом 20000 кубометрів. При копанні котловану були знайдені кістки мамонта, які нині зберігаються в харківському музеї природи.

Одночасно для будівництва вперше у світі були розроблені і застосовані точні розрахунки складних просторових рамних залізобетонних конструкцій.

Будівля Держпрому зводилась методом «плавучої опалубки» — прогресивним на той момент, — і тому являє собою фактично монолітний масив залізобетону. Звідси висока міцність будівлі. Також існує пояснення міцності, що ґрунтується на тому, що Держпром складається з групи різновисоких башт, сполучених переходами, внаслідок чого власні резонансні частоти башт, накладаючись одна на одну, значно ослабляють коливання всієї будови (цей метод нині застосовують в Японії при споруді хмарочосів у сейсмонебезпечних зонах).

З точки зору архітектурної вартості будинок має високий естетичний потенціал і функціональність, його будівництво порівнюють з «комунікаційним стрибком».

Втім, міська влада при реконструкції Держпрому провела невдале засклення, яке складає більше половини поверхні Держпрому. Дуб було замінено алюмінієм, а подвійні цікаві рами — і віконні, і на сходових вітражах — замінені пласкими примітивними склопакетами. Це, на думку експертів, нині дуже спотворило сприйняття Держпрому.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *