Арена

Разумков відповів ООН: Рада не уповноважена припиняти діяльність “Миротворця”

Верховна Рада України не уповноважена ініціювати закриття будь-яких інтернет-ресурсів. Це стосується і сайту “Миротворець”. Таку заяву зробив спікер ВР Дмитро Разумков.

Так він прокоментував заклик Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні припинити діяльність сайту “Миротворець”, повідомляє “Укрінформ”.

“Парламент не може брати участь у таких процесах, тому що закривати як інформаційні, так і інші сайти – у нас таких повноважень немає. І я не впевнений, що вони потрібні Верховній Раді”, – наголосив Разумков.

При цьому він закликав українські медіа та інформаційні ресурси діяти в рамках законодавства.

“Мені б дуже хотілося, щоб всі засоби масової інформації, і не тільки ЗМІ, тому що є різне сприйняття цього сайту (“Миротворець”, – ред.): хтось називає його засобом масової інформації, хтось – просто сайтом, працювали виключно в законодавчому полі і не шкодили інтересам нашої держави. Тому що, якщо звертаються такі шановані моніторингові місії, то не звертати на них уваги теж некоректно і неправильно”, – додав спікер.

Раніше заступник голови Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Бенджамін Моро на засіданні Комітету ВР з питань свободи слова закликав нардепів ініціювати закриття сайту “Миротворець”. Він відзначав незаконну діяльність ресурсу в зв’язку з оприлюдненням особистих даних осіб. За словами представника ООН, тим самим порушується національне і міжнародне законодавство.

Як повідомляла онлайн-газета “ПолітАрена”, Моро обурив той факт, що людину, яка постала перед судом щодо конфлікту на Донбасі і чиї дані були опубліковані на “Миротворці”, вбили на сходовому майданчику його будинку в Маріуполі.

Центр “Миротворець” – неурядова організація, що займається дослідженням ознак злочинів проти основ національної безпеки України, миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку. Був створений навесні 2014 року. Сайт “Миротворець” позиціонує себе як інтернет-представництво центру.

Навесні-влітку 2016 року співробітниками Центру були поставлені під контроль канали комунікації між мережею агентів-інформаторів розвідки “ДНР” та їхнім оператором Оленою Гейшторовою (співробітником Міністерства Держбезпеки ДНР). Завдяки цьому на підконтрольній Україні території були виявлені і захоплені 23 агенти, що збирали відомості про дислокацію підрозділів ЗСУ в районі Торецьк — Костянтинівка, про військові перевезення залізницею, готували вбивства поранених українських військовослужбовців в одному з шпиталів зони АТО, і т.ін. Використовуючи результати проведеної співробітниками Центру операції, СБУ та МВС ліквідували цю агентську мережу.

21 серпня 2016 року Центр Миротворець оприлюднив базу даних на 4489 осіб, які добровільно завербувались для ведення бойових дій та підривної роботи проти України. База складалась з представників різних країн; журналісти видання “Наша Ніва” провели перевірку згаданих в ній громадян Білорусі і дійшли висновку, що база не є фейком, а занесені до неї люди дійсно мали намір воювати проти України.

Наприкінці березня — на початку квітня 2019 року Центр Миротворець оприлюднив дані щодо продовження своєї роботи проти “Союзу Добровольців Донбасу”. Операція “Регата”, прикриттям якої частково стала попередня операція “Раёк”, початково мала на меті викриття та взяття під контроль агентурних мереж російських спецслужб на території України, в формуванні і керівництві якими були задіяні представники СДД. З цією метою мешканцям окупованих територій пов’язаним з членами СДД, яки в’їжджали на територію підконтрольну українському уряду з метою придбання контрафактних комп’ютерних програм, в Одесі та інших містах продавали програмне забезпечення із шпигунськими “закладками”. Завдяки цим “закладкам” співробітники Центру взяли під контроль канали передачі конфіденційних даних збройними формуваннями та російською окупаційною адміністрацією на тимчасово окупованій території АР Крим. Отримані з цих каналів документи в подальшому використовувались для вербування посібників окупаційної влади українськими спецслужбами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *