Політвернісаж

Справжні “слуги” можуть піти в самостійне плавання за допомогою олігархів

Виключена з фракції “Слуга народу” нардепка Ганна Скороход заявила, що вони зі ще одним вигнаним народним обранцем Антоном Поляковим створять власну депутатську групу, в яку підуть інші депути із цієї фракції.

Ув інтерв’ю Громадському радіо політикеса заявила таке: “Ми зараз з Антоном (Антоном Поляковим. — Ред.) створимо групу “Справжні слуги” чи “Слуга народу-2″. Нас буде більше, от побачите. Є люди, яким не подобається те ставлення і ті рішення, які ухвалюються”.

Ганна Скороход додала, що вона йшла на вибори із президентською програмою, тож і надалі буде із нею іти.

Нагадаємо, що 15 листопад фракція “Слуга народу” вирішила виключити нардепа Анну Скороход. Того ж дня через порушення домовлености про спільне голосування з низки чутливих питань із фракції виключили Антона Полякова.

Перед цим Скороход заявила, що влада затримала її чоловіка Олексія Алякіна через її голосування проти законопроекту про відкриття ринку землі всупереч позиції фракції.

Одночасно керівник фракції Давид Арахамія звинуватив Скороход у пропонуванні хабарів. Крім того, Арахамія стверджував, що Скороход у Раді лобіює інтереси “конкретних олігархічних груп”. Він попереджав, що буде ініціювати її виключення з депутатського об’єднання.

У відповідь на звинувачення Арахамії Скороход заявила, що депутати нібито отримують по $ 5 тисяч у конвертах.

Ганна Скороход потрапила до парламенту як мажоритарник від 93 округу в Київській области, який відомий тим, що саме тут колись депутатом обирався скандальний газовий олігарх-утікач Олександр Онищенко, котрий також рвався у парламент на 93-му, але після тривалих судових перипетій ЦВК відмовила Онищенку в реєстрації, аргументуючи тим, що протягом останніх 5 років він не проживав в Україні. На окрузі також балотувалась його колишня цивільна дружина гімнастка Анна Різатдінова, однак сам олігарх запевняв, що не має до цієї затії жодного стосунку.

У “Слузі народу” гімнастку також не підтримали й виставили на округ Скороход, яка перемогла на виборах креатуру олігарха Юрія Косюка Олександра Жукотанського.

До політичної кар’єри Скороход була заступником директора будівельного комбінату “Прогрес”, зареєстрованого на Київщині, одним із співвласників якого є чоловік депутатки.

Відомою ж широкому загалу Анна Скороход стала наприкінці жовтня, коли не втримала емоцій і розридалась під час виступу у Верховній Раді. Вона аргументувала свій зрив тим, що голова енергетичного комітету Андрій Герус ігнорував правки, які вона подавала до законопроєкту про відокремлення ГТС від “Нафтогазу”, та навіть намагався абортувати її зі складу комітету.

Чоловік Ганни Скороход, Олексій Алякін – 47-річний уродженець Узбекистану, колишній російський банкір, а нині – власник будівельного бізнесу, зареєстрованого під Києвом.

2015 року Росія оголосила Олексія Алякіна в розшук через переховування, ще пізніше – заочно заарештувала.

У 2012 році російський девелопер Сергій Полонський звинуватив Алякіна у шахрайстві та виведенні 2 мільярдів рублів з компанії Potok. Фірма належала Полонському, а банкір хотів її купити, однак через звинувачення угода зірвалась.

Полонський тоді і сам був під слідством, а нині – засуджений за розкрадання. Він припинив взаємини з Алякіним, перебуваючи під арештом у Камбоджі.

У 2013 – на початку 2014 року Алякін оголосив себе банкрутом і продав усі банківські активи в Росії.

Один із найвідоміших його активів – російський банк “Пушкіно”, через який у підприємця і з’явилися проблеми з правоохоронцями. Частину акцій “Пушкіно” купив відомий російсько-український бізнесмен Павло Фукс. Певний час вони були партнерами у цьому бізнесі.

За інформацією ЗМІ, інтереси Фукса та Алякіна перетинались також у російському “Совкомбанку”.

Фукс – теж підслідний у Росії через підозру у шахрайстві. В Україні він є бізнес-партнером олігарха Ігоря Коломойського в енергетичній “Укрнафтобуріння”. Як розповідав Фукс журналістам, з Коломойським він дружить більш ніж 20 років і своєю появою в Україні завдячує саме дніпропетровському олігарху.

Примітно, що Фукс також має бізнесзв’язок з иншим олігархом, Олександром Онищенком, про якого згадувалось вище. Вони разом свого часу придбали у “гаманця Януковича” Сергія Курченка компанію, яка володіла 160 мільйонами доларів заморожених активів президента-втікача.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *