Арена

Фільм про Стуса – одноплощинна розповідь про нонконформіста

2 листопада пройшла презентація фільму “Заборонений”. Цього разу така акція відбулася в місті Буча, повідомляє онлайн-газета “ПолітАрена”.

“Заборонений” – це історія життя і боротьби видатного українського поета Василя Стуса з тоталітарною проросійською системою, історія про право бути українцем, про наші 1960-ті. Відкриваймо разом сторінки нашої історії”, – написали організатори заходу на своїй сторінці у Фейсбук.

Після перегляду фільму відбулася творча зустріч з авторами книги та сценаристами фільму Сергієм Дзюбою та Артемієм Кірсановим.

Подія відбувалася за адресою: м. Буча, вулиця Енергетиків, 2.

Зазначимо, що фільм вражає своєю компліментарністю до родини поета: живих сина і дружини Стуса (син Стуса – Дмитро Стус, підтримував свого часу Партію Регіонів, але також був помічений у співпраці з адвокатом свого батька Віктором Медведчуком, родина Терещенків звинуватила Дмитра Стуса, директора музею Тараса Шевченка, в свідомому знищенні пам’ятки національного значення та відмиванні 32 мільйонів гривень). Також кінострічка показує одноплощинного Стуса і є дуже критикованою стосовно рівня художніх засобів. Втім, ця недосконала спроба втілення на кіноекрані життя Великого поета в жорстких обставинах викликає симпатію через сам факт наявности фільмування сакральних для свідомих українців моментів (самоспалення Василя Макуха і под.).

“Складається враження, що саме лубок – той жанр, в якому можуть працювати безталанні режисери, які бажають отримати державне фінансування. Авторів таких фільмів не хвилює емоційна достовірність того, що відбувається на екрані, мотивація персонажів, атмосфера довкола них – иншими словами, такі лубкороби не переймаються життям”, – спробувала винести суворий вердикт фільму журналістка Дарія Бадьйор.

На фото (зліва направо: Сергій Дзюба, письменник Костянтин Коверзнєв з донькою, Артемій Кірсанов).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *