Арена

Зеленський підписав закон, який критикували спеціалісти

Президент Зеленський підписав закон про зміни в органах суддівського самоврядування.

Про це свідчить статус закону на сайті Верховної Ради.

Цей закон скорочує склад Верховного суду удвічі та зменшує зарплатню, оновлює Вищу кваліфікаційну комісію суддів і створює Етичну комісію при Вищій Раді правосуддя.

Відповідно до змін, у Вищій кваліфікаційній комісії суддів (ВККС) працюватимуть 12 людей замість 16. Вона набирає суддів і відповідає за їхню кваліфікацію. Її членів призначать за конкурсом, до якого долучать міжнародних експертів. На формування нового складу мають 90 днів. Кожен із членів ВККС працюватиме 4 роки.

Також при Вищій раді правосуддя створять комісію з питань доброчесності та етики з 6 осіб. Троє — від Вищої ради правосуддя і стільки ж міжнародних експертів. Її члени перевірятимуть суддів Верховного суду на доброчесність і звільнятимуть тих, хто не відповідає вимогам.

Оклад суддів Верховного суду зменшать зі 144 075 грн до 105 655 грн.

Раніше у посольствах ЄС і Канади в Україні розкритикували низку положень законопроекту №1008. Зокрема дипломати вказували на безпідставність скорочення кількості суддів Верховного Суду й застосування люстрації до членів ВККС.

А от Голова Верховного суду Валентина Данішевська висловлювала сподівання, що президент заветує цей закон і натякала, що реформа має на меті підірвати незалежність Верховного суду, бо саме ВСУ буде приймати остаточне рішення у справах “Приватбанку” та виборах на території ОРДЛО.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *