Арена

Україна стала заручником патологічного брехуна

Президент США Дональд Трамп каже, що 11 вересня він зняв мораторій на надання допомоги Україні, але Державний департамент ухвалив це рішення за кілька днів до того. Про це пише Bloomberg з посиланням на джерела.

Рішення Держдепартаменту, про який раніше не повідомлялося, випливає з юридичного висновку, що було передано в секретному меморандумі держсекретареві Майклу Помпео. Юристи Держдепартаменту виявили, що Управління з управління і бюджету Білого дому, і, отже, президент, не мають юридичного права блокувати допомогу Україні.

Заморожування допомоги Україні, включаючи окремий “військовий” пакет в розмірі 250 мільйонів доларів США від Міністерства оборони, стало центральною темою на слуханнях щодо імпічменту Трампа, адже, за словами свідків, американський президент наказав припинити надання допомоги, щоб змусити Україну почати розслідування відносно Джо Байдена та інших демократів.

Слова “розслідування, Байден і Клінтон” повинні були стати обов’язковими елементами публічної заяви Президента України Володимира Зеленського, щоб отримати допомогу, заявив офіційний представник Держдепартаменту Джордж Кент в ході розслідування з питання імпічменту.

У висновку для Помпео визначили, що держава має право витрачати гроші – незалежно від розпоряджень Трампа через бюджетне управління, і процес повинен був початися до 7 вересня. Але державні чиновники також побоювалися спровокувати конфронтацію з бюджетним управлінням і виконуючим обов’язки керівника апарату Міком Малвані, чия команда стверджувала, що вони можуть заблокувати гроші за допомогою процесу, відомого як пропорційний розподіл.

Конгресмени, що виробляють асигнування, були розчаровані, коли 29 серпня їх запит про стан перерахування коштів Держдепартаменту був зустрінутий мовчанням.

9 вересня, коли конгресмени знову запитали про гроші, управління із законодавчих питань Державного департаменту США відповіло, що кошти в розмірі 141 млн доларів “не утримуються”.

Так, незадовго на 9 вересня радник президента США з питань нацбезпеки Джон Болтон передав до Держдепартаменту повідомлення про те, що фінансування може бути продовжено. Чи не поки ясно, чи зробив це Болтон, який пішов з роботи тиждень через, зі схвалення Трампа.

Прес-секретар Адміністративно-бюджетного управління Білого дому спростувала цю заяву, вказавши на те, що Болтон не зробив нічого подібного і не мав на те повноважень.

Раніше була опублікована повна стенограма розмови президента України Володимира Зеленського та американського лідера Дональда Трампа, під час якої йшлося про розслідування “справи Байдена” – провадження, що стосується компанії Burisma, в якій працював Хантер Байден. Через цю розмову Трампу загрожує імпічмент.

31 жовтня палата представників Конгресу США ухвалила резолюцію, що формалізує процедуру імпічменту. Документ встановлює порядок публічних слухань і дозволяє публікацію записів допитів свідків у справі. 13 листопада у справі імпічменту Дональда Трампа в Конгресі США пройдуть перші публічні слухання.

Нагадаємо, що президент США Дональд Трамп заявив, що Білий дім може у вівторок, 12 листопада, оприлюднити стенограму його другої телефонної розмови з лідером України Володимиром Зеленським. Вказану стенограму американський лідер назвав “дуже важливою”.

“У нас є ще одна стенограма на підході, яка дуже важлива. Я віддам вам другу стенограму, тому що у мене було дві телефонні розмови з президентом України”, – зазначив Трамп.

Він уточнив, що стенограма, “ймовірно”, буде опублікована у вівторок. Дзвінок відбувся в квітні після обрання Володимира Зеленського новим президентом України.

“Я готовий надати її, ми, ймовірно, оприлюднимо її у вівторок. Понеділок буде вихідним”, – заявив Трамп.

Він також звернувся до журналістів із проханням прочитати стенограму його розмови із Зеленським.

“Прочитайте стенограму другого дзвінка і скажете мені, якщо вважаєте, що з нею щось не так”, – наголосив президент США.

Трамп запевнив, що готовий передати другу стенограму в Палату представників Конгресу США.

Тим часом конгресмени від Республіканської партії планують викликати для публічних свідчень у Конгресі США Хантера Байдена (сина екс-віце-президента США Джо Байдена), викривача, який написав скаргу на телефонний дзвінок Трампа, колишнього спецпредставника США по Україні Курта Волкера і ряд інших свідків.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *