Арена

Рішення Міжнародного суду ООН може змінити статус РФ на міжнародному рівні

Рішення Міжнародного суду дає Україні можливість повернути втрачені території та домогтися відшкодування збитків від Російської Федерації.

Про це каже політолог Олександр Палій, коментуючи рішення Міжнародного суду ООН. Він визнав свою юрисдикцію у позовах України проти Росії.

“Трибунал, визнавши свою юрисдикцію над цим процесом, наперед дав чіткий сигнал, яким буде рішення по суті. Росіяни намагались усіма силами переконати суд, що він не має права розглядати український позов. Проте зазнали невдачі. Це – велика перемога українських дипломатів та юристів”, – наголошує експерт.

За його словами, розгляд таких серйозних позовів триває роками.

“Ми не можемо його пришвидшити – така процедура. Зі свого боку маємо співпрацювати з судом, надавати усі докази, покази свідків. Це – не перша міжнародна судова суперечка України з Росією. Вже маємо досвід, хороші команди професіоналів.

Якщо справи підуть так далі, суд, скоріш за все, стане на бік України. РФ буде вимушена компенсувати нам збитки від своєї агресії. Але росіяни прийняли закон, згідно з яким будь-яке міжнародне судове рішення має бути затверджене Державною Думою РФ. Тож не важко здогадатись, що Кремль не буде виконувати поставу Трибуналу ООН. Це дозволить почати процес арешту російської власності закордоном, щоб таким чином виплатити компенсацію Україні. Але це може тривати не один рік”, – пояснює Олесандр Палій.

Рішення суду може сильно вплинути на міжнародний статус РФ , вважає він.

“Її визнають державою-спонсором тероризму. Це сильно послабить економічні зв’язки країни. Отримуватимуть мінімум інвестицій, залишаться взагалі без західних технологій чи навіть без всесвітньої банківської системи СВІФТ. Це – великий удар по російському бюджету. Будуть мати менше грошей на свої криваві військові авантюри”, – додає політолог.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *