Арена

Кремль висуває чергові вимоги Українській владі

Дату зустрічі лідерів країн “нормандської четвірки” можна буде визначити після “повного розведення сил” на Донбасі.

З відповідною заявою 11 листопада виступив прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков.

За його словами, дату проведення зустрічі представників Росії, України, Німеччини та Франції все ще не визначено, передає Інтерфакс-Україна.

“Давайте дочекаємося все-таки завершення (розведення сил)”, – сказав Пєсков журналістам, зазначивши, що цей процес повинні підтвердити всі сторони.

Крім того, про відсутність дати “нормандських переговорів” повідомив посол Франції в Україні Етьєн де Понсен.

“Зараз розведення сил уже здійснено, його провели у вихідні. Обидві умови були виконані, тож ми чекаємо на проведення саміту. Поки що немає підтвердження дат. Ми все ще працюємо над тим, щоб провести таку зустріч наприкінці листопада”, – сказав він.

Відомо, що раніше Пєсков вже заявляв, що Путін готовий буде до зустрічі у “нормандському форматі” за нагальної необхідності. Відомий український журналіст Віталій Портников звернув увагу на те, що цими словами мав би зацікавитись президент Зеленський.

“До останнього часу він запевняв, що виконує умови Путіна тільки тому, що хоче зустрітися з російським президентом, а не обговорювати питання війни і миру по телефону. Саме тому змусив Леоніда Кучму підписати “формулу Штайнмаєра” і пішов на розведення військ без урахування ситуації з обстрілом українських позицій. Тому що найголовніше – це зустріч з Путіним.

Я не можу зрозуміти, чому Зеленський так прагне до цієї зустрічі, чому розраховує на її успіх і не розуміє, якою катастрофою для нього може обернутися “нормандський саміт”. Але після заяви Пєскова варто задатися питанням – а цей саміт взагалі буде? Що таке нагальна необхідність? Що повинно взагалі статися?

Якщо перевести ці два слова з російської бюрократичної мови, то вони і означатимуть непотрібність проведення зустрічі лідерів. Тому що ніякої термінової необхідності для саміту дійсно немає. Немає серйозного загострення, яке потрібно було б врегулювати – так, як було у Мінську. Немає серйозної зміни в позиції України, яке дозволило б вважати, що Зеленський підпише беззастережну капітуляцію. Немає очевидної зміни в позиції Заходу, при якій можна було б розраховувати на зняття санкцій. Тоді для чого зустрічатися? Для того, щоб просто припинити стріляти?”, – сказав відомий публіцист.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *