Арена

240 депутатів дали дозвіл на розпродаж найбільшого багатства України

Верховна Рада у першому читанні проголосувала за проєкт закону №2178-10 від “Слуги народу”, який дозволяє торгувати сільськогосподарською землею. За нього проголосували у першому читанні лише депутати з фракції “Слуга народу” та позафракційні.

Про це свідчать дані з сайту ВРУ.

Закон підтримали 227 “слуг народу” і 13 позафракційних депутатів. Проти – 52, утримались – 57, а ще 16 народних обранців узагалі не голосували.

Жодного голосу “за” не дали фракції “Європейська солідарність” та “Голос”, які раніше підтримували ідею. Перші відверто голосували проти, другі – утрималися.

Фракція “Опозиційної платформи – За життя” майже повністю була відсутня, ті ж двоє, які були в залі, проголосували проти. Це – Папієв і Пузанов.

Проти закону також проголосувала фракція “Батьківщина”, яка традиційно виступає за мораторій на продаж землі в Україні. Лідерка партії Юлія Тимошенко заявила, що в законі не врегульоване питання про продаж землі українцям із подвійним громадянством. Також її “бентежить” дозволена межа продажу землі в одні руки – 200-210 тисяч гектарів.

Депутати з групи “За майбутнє” переважно утрималися, хоча троє все ж натиснули червону кнопку на системі “Рада”. Але підсумок все той же – жодного голосу на підтримку вільного продажу землі в Україні.

Законопроект про земельну реформу містить цілу низку пропозицій:

1) скасування мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення та запуск ринку землі;

2) право власності на землю можуть отримувати тільки громадяни України, юридичні особи і територіальні громади;

3) один покупець може купити не більше 0,5% земель сільськогосподарського призначення, що є в Україні (це приблизно 200 тис. га); а в межах однієї області можна придбати не більше 15% сільськогосподарської землі;

4) пріоритетне право на придбання землі мають її орендарі, за умови виплати ними ціни, по якій вона продається;

5) громадяни, яким належить право постійного користування, право довічного успадкованого володіння земельними ділянками державної та комунальної власності, призначеними для ведення селянського (фермерського) господарства, можуть викупити їх у власність з розстрочкою платежу до 5 років за ціною, яка дорівнює нормативній грошовій оцінці таких земельних ділянок без проведення земельних торгів;

6) фінансова підтримка малим фермерам та фізичним особам, що купують малі обсяги до 500 га (компенсація відсотків, інша фінансова підтримка);

7) іноземці зможуть отримувати землі у власність в порядку спадкування за законом. При цьому вони зобов’язані будуть продати її протягом року з дня набрання права власності (громадянам РФ – повна заборона);

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *