Арена

Вітренко кидає уряд і повертається до своїх мішків із готівкою

Виконувач обов’язків міністра енергетики Юрій Вітренко написав заяву про звільнення.

Про це журналістам повідомили два джерела в уряді.

“Так, це правда. Заява про звільнення від нього вже надійшла”, – сказав один зі співрозмовників Суспільного.

Колишній виконавчий директор “Нафтогазу” двічі намагався стати міністром енергетики. Перше голосування у парламенті відбулося 17 грудня 2020 року. 21 грудня Верховна рада призначила його першим заступником міністра енергетики та тимчасовим виконувачем обов’язків голови Міненергетики. 28 січня 2021 року Рада вдруге провалила голосування за призначення Вітренка міністром.

Відповідно до поданої декларації за 2020 рік, найбільше коштів серед урядовців зберігає колишній виконавчий директор “Нафтогазу”, тимчасовий виконувач обов’язків міністра енергетики Юрій Вітренко. Загалом Вітренко та його родина мають на банківських рахунках та в готівці понад 204 мільйони гривень. До цієї суми входять майже 7 мільйонів доларів та понад 257 тисяч євро.

4 лютого Верховна рада в першому читанні схвалила законопроєкт про відновлення конкурсів на зайняття посад державної служби, зупинені через поширення COVID-19.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив 19 лютого, що Юрій Вітренко виконує обов’язки міністра енергетики, однак вето Зеленського блокує його роботу. За його словами, вето не дало можливості виконувачу обов’язків міністра енергетики керувати міністерством і підписати річні бюджетні програми, зокрема щодо виплат зарплат шахтарям.

Верховна Рада на позачерговому засіданні ухвалила законопроєкт “Про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення проведення конкурсів на зайняття посад державної служби та инших питань державної служби” після того, як його ветував Володимир Зеленський. Документ, зокрема, забороняє покладати обов’язки міністра на його заступників у разі, якщо посада міністра є вакантною, як це зробили у випадку з Вітренком. Крім того, встановлюється, якщо посада міністра є вакантною понад 60 днів, одна і та сама особа, яка обіймає посаду першого заступника міністра або заступника міністра, не може виконувати обов’язки міністра понад 30 днів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *