Арена

Рашисти не зможуть зняти з себе відповідальність за трагедію Оленівки – дипломат

Попередні дані свідчать про відповідальність Росії за масове вбивство українських військовополонених в Оленівці.

Про це заявив посол США в ОБСЄ Майкл Карпентер і звернув увагу на демонстрацію зневаги Росії до норм цивілізованої поведінки, на офіційному Твітер посольства РФ у Великій Британії.

Він також вказав на іншу “огидну спробу” продовження дезінформаційної кампанії Москви, коли 29 липня посол РФ в ОБСЄ Олександр Лукашевич заявив, що це ЗСУ обстріляли колонію в Оленівці і несуть відповідальність за смерть власних військовополонених.

“Це було б смішно, якби було не настільки мерзенним звинуваченням”, – додав Карпентер.

Він окремо наголосив на тому, що американська розвідка вважає зараз, що РФ планує підкинути докази в очікуванні журналістів і слідчих, які відвідають місце атаки в Оленівці, щоб спробувати перекласти вину на ЗСУ за цю атаку.

“Це нормальна практика для Кремля – звинувачувати інших у тому, що ти сам робиш. Той факт, що Червоному Хресту досі не дозволили відвідати Оленівку, через 11 днів після інциденту, підкреслює цинізм тверджень Москви. Що кремлю приховувати, як не докази власної провини?”, – зауважив Карпентер.

Як відомо, 29 липня рашисти прицільно обстріляли виправну установу в Оленівці Донецької області, де утримувалися, зокрема, й українські полонені. Очевидно, що окупанти в такий спосіб хотіли приховати тортури над полоненими й розстріли.

СБУ перехопила телефонні розмови, у яких окупанти підтверджують, що саме російські війська винні в трагедії в Оленівці. За інформацією української розвідки, вбивство українських полонених в Оленівці організували найманці ПВК “Вагнера” за особистою вказівкою “кухаря Путіна” Євгена Пригожина.

Крім того, журналіст BuzzFeed News Крістофер Міллер опублікував супутникові фото Maxar окупованої Оленівки та заявив про збільшення кількості доказів проти російскої армії і її керівництва.

А от засновник Bellingcat Еліот Хіггінс заявив, що росіяни щонайменше за тиждень до вибуху в Оленівській колонії викопали на території могили для поховання українських військовополонених.

Українська розвідка переконана, що масове вбивство в Оленівській колонії було спецоперацією РФ з дестабілізації суспільства та деморалізації воїнів, що потрапили у полон до Росії, а також перешкоджання постачанню Україні високоточного західного озброєння.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *