Політвернісаж

До “Слуги народу” потекли ріки кримінальних грошей

Більше десятка компаній, які профінансували партію “Слуга народу” у третьому кварталі цього року, фігурують у кримінальних провадженнях. “Слідство.Інфо” виявило це під час аналізу її нового фінансового звіту. Сума від сумнівних компаній є суттєвою, і складає понад третину внесків від пожертв для президентської партії.

Утім, журналісти з’ясували, що фінансисти “слуг” репутацією донорів не переймаються. Українське законодавство не забороняє політичним об’єднанням отримувати гроші від фігурантів розслідувань правоохоронців.

Партії “Слуга народу” з липня до вересня цього року переказали 95 мільйонів гривень. Про це йдеться в їхньому звіті, який нещодавно оприлюднили на сайті Національного агентства із запобігання корупції (НАЗК). Президентську політичну силу на 80 мільйонів профінансував бізнес. Ще частина внесків на політичну діяльність прийшла також від приватних осіб. Загалом її підтримали 15 українських громадян і 30 вітчизняних компаній.

“Слідство.Інфо” дізналося, що 11 з цих 30-ти компаній фігурують у кримінальних провадженнях. Фірми із сумнівною репутацією профінансували найбільшу парламентську партію на понад 30 мільйонів гривень, що становить значну частину від загальної кількости внесків. Суми їхніх пожертв схожі і становлять приблизно три мільйони гривень.

П’ять фірм, які профінансували президентську партію, згадуються в одному кримінальному провадженні. “Веб-Ротор”, “Леонол”, “Агро-Ленд”, ФГ “Екопівдень” та “Саквояж-Ют” фігурують у розслідуванні поліції Київської области. Ідеться про заволодіння пальним на понад вісім мільйонів гривень. За версією слідства, група осіб привласнила і легалізувала чуже майно з допомогою підставних фірм. Цьогоріч улітку під час обшуків в одного з фігурантів поліція виявила печатки кількох десятків фірм. Серед них — і тих п’яти компній, які спонсорували “Слугу народу”.

Ще два донори партії фігурують у кримінальному провадженні з обготівкування понад 150-ти мільйонів гривень. Слідчі встановили, що від компаній, серед яких донори партії, гроші йшли на дві фірми, які обготівковувались. Це компанії “Лана-Подове” та “Дари Закарпаття 1979”, які відправили партії по 3,3 мільйона гривень.

Культуролог Тарас Марусик прокоментував це журналістське розслідування таким чином: “Ще одне цікаве розслідування про “слуг”, особливо в світлі заочної “полеміки” між соціологічними службами. Одна констатує, що рейтинг Зеленського обвалився, а інша стверджує, що Зеленському треба дати рік, щоб побачити результати…”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *