Арена

Завдяки рішенню Верховної Ради суди можуть не карати шахраїв

Жовтневий райсуд Запоріжжя ухвалою від 27 листопада закрив провадження у частині фіктивного підприємництва низкою колишніх силовиків – через вилучення Верховною Радою з кодексів відповідної статті. Про це пишуть «Наші гроші. Запоріжжя».

Згідно з матеріалами справи, Віталій Каратєєв (колишній працівник силових органів «з великим досвідом у сфері боротьби з економічними злочинами»), Інна Ісаєва (мала досвід роботи у сфері підприємницької діяльности) та Євген Васько (працював у податковій) змовилися з двома амністованими особами для провадження фіктивного підприємництва та подачі підроблених документів у державні органи. Відтак через збільшення документів, які необхідно було підроблювати, до них приєдналася ще одна невказана особа – яка на той час працювала у податковій.

Злочинна група у 2004 р. придбала ТОВ «Траверс 2004», а у 2009 р. створила ТОВ «Елерон 88». Надалі гроші фірм перераховували на підконтрольні ФОП, а потім знімали кошти у касі банку, таким чином переводячи у готівку. Робили вони це за підробленими документами, відповідно до яких, нібито проводили господарську діяльність. Ці документи вони потім надавали контрольним органам.

Насправді ж підконтрольні їм підприємства не мали прибуткових документів, працівників, складів і сховищ для зберігання обладнання, товарів. Також у них були завеликі обороти грошових коштів як для новостворених підприємств; існувала розбіжність юридичних адрес із фактичним місцезнаходженням підприємств; грошовий оборот не відповідав розмірами сплачених податків.

Окрім цього, злочинна група переводила гроші в готівку, залишаючи від 3 до 7 % собі за надані «послуги». Для ускладнення перевірки з боку силовиків вони визначили основною метою діяльности підконтрольних їм підприємств – реалізація товарів та надання послуг. Для часткового відведення підозр учасники групи зводили незаконні дії на ФОПи, бо знали, що ФОП не є суб’єктом кримінальної відповідальности за фіктивне підприємництво.

Таким чином впродовж 2004-2010 рр. група завдала державі збитків на 12,1 млн грн.

З огляду на це, силовики у 2013 р. відкрили кримінальне провадження №12013080000000084 за ст. 205, ст. 366, ст. 358 кримінального кодексу (фіктивне підприємництво, службове підроблення, підроблення документів, печаток, штампів і бланків, їх збут чи використання) та згодом прокуратура звернулася до суду з відповідним обвинувальним актом.

Вже у суді захисники клопотали про закриття провадження у частині фіктивного підприємництва, оскільки Верховна Рада у вересні 2019 р. декриміналізувала цей злочин (виключила із кодексів цю статтю: Закон «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексу України щодо зменшення тиску на бізнес»). Суд це клопотання задовольнив.

Журналісти зазначають, що податківець, який входив в цю злочинну групу, за допомогою свого службового становища відстежував проведення планових та позапланових перевірок на підконтрольних групі підприємствах. Також складав необхідні для прикриття незаконної діяльності документи.

ТОВ «Траверс 2004» з 2014 року припинене, власником вказується Віталій Каратєєв.

ТОВ «Елерон 88» належить Євгену Ваську та Віталію Каратєєву.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *