Політвернісаж

Хвороба допомогла Іллі Киві уникнути вироку

Депутата з ОПЗЖ Іллю Киву судили за вимагання 1,5 тисячі доларів хабара, проте він зумів уникнути вироку, надавши суду довідку з психлікарні, повідомляють “Наші гроші”.

27 вересня 2011 року Киву затримали в ресторані, також був затриманий його брат Дмитро з грошима, які він мав передати Іллі. Гроші отримував саме брат, двома траншами.

У грудні 2013 Жовтневий райсуд Полтави визнав Іллю Киву винним в отриманні хабара. Згідно з текстом судового вироку, злочин стався в 2011 році, коли Кива був заступником начальника Управління захисту прав споживачів у Полтавській області.

Незважаючи на те, що цей злочин вважається тяжким, суд призначив Киві тільки 10 тисяч гривень штрафу із забороною обіймати посади державної служби на один рік.

Серед пом’якшуючих обставин суд взяв до уваги, що Кива «перебував на лікуванні в Полтавській обласній клінічній психіатричній лікарні з діагнозом наслідки черепно-мозкової травми з психопатизацією особистості, є інвалідом 2 групи, має хворобливий стан здоров’я внаслідок перенесених закритих черепно-мозкових травм».

Журналісти відзначають, що сам Кива до листопада цього року категорично заперечував, що мав проблеми з психічним здоров’ям. Тільки 28 листопада в одному з інтерв’ю він розповів про свою епілепсію, яка далася взнаки у 2011 році під час перебування в СІЗО.

За словами нардепа, цей момент суд урахував.

Разом з тим Кива повідомив, що епілептичні припадки припинилися то чи в 2012, чи то в 2013 році, після чого комісія визнала його здоровим.

Незважаючи на це суд повторно врахував його хворобу та інвалідність навіть в серпні 2014 року, коли переглянув вирок і застосував до Киви амністію.

Пояснити, чому в судових рішеннях написано не про епілепсію, а про психопатизацію особистости, Кива не зміг.

За інформацією журналістів, і в 2013 році, і під час перегляду вироку в 2014 році Кива визнав свою провину. В інтерв’ю в листопаді цього року нардеп пояснив, що визнання у нього витягли в 2011 році шантажем. Але на питання журналістів, чому він визнав свою провину навіть в 2014 році під час перегляду вироку, Кива не відповів.

Підприємець Ігор Горбатенко, у якого Кива вимагав хабар, коментувати події 2011 року відмовився, заявивши, що «вже постраждав за це».

Говорити про кримінальну справу Киви відмовився і тодішній прокурор Полтавської области Андрій Миронов, заявивши, що у нього «погана пам’ять» і він «нічого не хоче згадувати».

Заступник прокурора Полтавської области Антолій Ковальчук, який особисто подавав апеляцію на рішення про амністію Киви, а потім її відкликав, пояснив відкликання апеляції вказівкою керівника.

Раніше народний депутат від “Опозиційної платформи – За життя” Ілля Кива пригрозив “відрізати голову” людині, яка зробила йому зауваження. Відео конфлікту за участи нардепа, який стався в центрі Києва, оприлюднив журналіст Денис Казанський. Зазначається, що Киві дорікнули охороною і джипом. На це депутат відповів “Ти що, придурок бл**, я тобі зараз голову відріжу, с*ка”, після чого сів в машину.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *