Візії

Патріарх УГКЦ вказав Зеленському на те, що він відірвався від дійсности

«Маємо жити так, щоби нам було не все одно, якими ми є людьми, не все одно, в якій країні ми живемо. Бо «все одно» – означає мені байдуже».

Таку позицію, яка полемізує з новорічним посланням президента В. Зеленського, висловив патріарх Української греко-католицької церкви Святослав в ефірі радіо «Марія».

«Український народ існує. Тому кожен, хто заперечує існування Українського народу чи існування політичної нації, яка включає всі народи, що живуть в Україні, той розходиться з дійсністю», – зазначив очільник греко-католиків.

Предстоятель розповів, що він намагався відповідати на будь-які можливості спілкування з представниками нової влади.

«Було кілька цікавих форматів. Один з них – була моя зустріч з групою експертів, які працюють над певною гуманітарною політикою нової влади. Я був дуже вдячний за нагоду поспілкуватися. Вони мене попросили пояснити, що таке українська національна ідея і я, відштовхуючись від персоналістичної філософії св. папи Івана Павла ІІ, дав відповідь у трьох пунктах», – розповів він.

Перший, на думку Святослава, випливає з постулату, що ми існуємо. Український народ існує.

«Тобто ми є народом, який має свою мову, свою культуру, свою традицію. Ми є народом, який сьогодні має свою державу. Існує як суб’єкт, у тому числі, міжнародного права. Ми існуємо, ми є і маємо свою ідентичність, тотожність, яка окреслена чіткими рисами», – наголосив предстоятель УГКЦ.

Друга важлива думка, сказав Святослав: якщо ми існуємо, ми маємо певні права та обов’язки.

«Тобто ми маємо право обирати свій шлях розвитку. Ми маємо право мати свою незалежну державу. Ми маємо право і обов’язок її захищати, навіть ціною власного життя. Ми маємо право бути почутими міжнародним товариством і бути його складовою інтегральною частиною», – вважає провідник українських греко-католиків.

Третя думка – инші повинні це право поважати.

«Поважати нашу гідність, нашу чутливість, поважати шлях, яким ми йдемо, поважати наш вибір», – сказав патріарх УГКЦ Святослав.

Нагадаємо, що в своїй новорічній промові В. Зеленський фактично відкинув українську культурну ідентичність, що тримає українске суспільство разом, але нічого не запропонував натомість. Він не обмовився про війну, не назвав ворога ворогом. Не запропонував жодної візії спільного майбутнього, а також нічого не сказав про однакові правила гри для всіх.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *