Візії

Бізнес-модель Вікіпедії буде використана для створення нової соцмережі

15 січня – день народження унікальної загальнодоступної і багатомовної Вікіпедії (їй виповнилося 19 років).

За обсягом відомостей і тематикою Вікіпедію вважають найповнішою енциклопедією, яку коли-небудь створювали за всю історію людства. Сайт складається з 289 мовних розділів (національних Вікіпедій). Найбільшою національною Вікіпедією за кількістю статей є англійська, яка містить понад 5 млн статей.

Про це нагадує на своїй сторінці у Facebook відомий політик Ігор Шаров.

Є навіть слабкорозвинена Вікіпедія т. зв. русинською мовою, що її українські науковці вважають сукупністю карпатських діалектів української мови. Вікіпедія русинською мовою є, але єдиного літературного варіанту цієї т. зв. мови нема, відзначає Ігор Шаров.

Через те, що в Норвегії наявні дві офіційні письмові форми сучасної мови, то відповідно є два норвезькі розділи Вікіпедії букмолом і нюношком.

Існують розділи Вікіпедії на мертвих мовах: латиною та церковно-слов’янською. Щоб мати справу з поняттями, які не існували в класичні латинські часи, користувачам доводиться вигадувати нові слова. У латинській Вікіпедії використовується класична латина і неологізми, які виражаються здебільшого за допомогою латинських слів і їх комбінацій.

Український мовний розділ наразі налічує майже 980 тисяч статей і займає 16-те місце за кількістю статей, між португальським (15-те місце) та перським (17-те місце) розділами.

Цікаво, що один із засновників Вікіпедії Джиммі Уейлз минулого року запустив соцмережу WT:Social, яка може стати конкурентом Facebook та Twitter, обходячись без реклами й абсурдних «клікбейтних» заголовків.

Для забезпечення нового продукту Уейлз хоче застосовувати бізнес-модель Вікіпедії. WT:Social буде покладатися на пожертви невеликого числа користувачів, щоб обходитися без реклами. Саме рекламу Уейлз звинувачує у проблемах існуючих на сьогодні соцмереж, адже через неї в найвигіднішому положенні опиняється неякісний контент. Якщо Facebook і Twitter просувають в топ стрічки публікації з найбільшим числом коментарів або лайків, то WT:Social обіцяє публікувати насамперед свіжі матеріали.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *