Арена

Яка небезпека очікує майбутніх пенсіонерів

В разі того, якщо пенсійну систему в Україні не реформують, то в Пенсійному фонді не залишиться грошей для майбутніх пенсіонерів.

Про це повідомляє 24 канал.

Україна, як і будь-яка інша європейська країна, переживає старіння нації. Тобто народжується все менше дітей, а частка пенсіонерів у населенні стає все більше.

В Україні 11,3 мільйонів пенсіонерів за даними Пенсійного фонду. Незважаючи на те, що чисельність населення скорочується, пенсіонерів буде ставати більше, а тих, хто платить їм пенсію – буде менше. Власне в цьому і головна проблема.

Українці не відкладають на власну пенсію, а виплачують її нинішнім пенсіонерам. Коли ті досягають пенсійного віку, то за них має платити молоде покоління. Це коло. І все б нічого, якби демографічна ситуація була стабільна. Однак дані Держкомстату та недавній перепис населення за допомогою мобільних операторів показали непропорційність українців за віковою категорією.

Найбільша вікова група людей – це основне працездатне населення (25-54 років). Їх близько 45%. Якщо об’єднати категорії діти і ранній працездатний вік, то побачимо, що їх тільки 25%. А саме вони разом з дітьми, які народяться протягом наступних 5 років, прийдуть на заміну нинішньому головному працездатного населення. Тобто через 25 років працездатного населення в Україні може бути в півтора рази менше.

Це б не було такою проблемою, якби не факт, що пенсіонерів навпаки стане більше, адже ними якраз стануть ті, хто зараз працездатного віку.

За деякими прогнозами через 30 років 10 українців будуть утримувати 23 пенсіонерів. Але цьому всьому можна допомогти пенсійною реформою, яку в Україні обговорюють уже кілька років.

Про пенсійну реформу говорять давно. Ще в 2003 році з’явився закон, що дозволяє українцям збирати на власні пенсії. У 2017 році обіцяли, що повноцінна пенсійна реформа запрацює в 2019 році. Тепер її запуск перенесли на 2023.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *