Арена

Автора ідеї відмови від союзу з Росією не любила тодішня українська еліта

120 років тому, 19 лютого, в Полтаві Микола Міхновський виступив із промовою, яка того ж 1900 року була видана у Львові книжкою під назвою «Самостійна Україна».

Про це нагадує в своєму блозі відомий політик Ігор Шаров.

М. Міхновський вважав за необхідне і правомірне повернення до статусу України, який існував на основі Переяславського трактату 1654 року. З позицій міжнародного права він блискуче проаналізував відносини України з Росією, які мали стати конфедеративними, але були згодом односторонньо порушені Росією. Це давало право Україні на відмову від союзу з Росією і повернення до статусу самостійної держави.

Згодом подібна колізія, відзначає Ігор Шаров, дістала новий розвиток у СРСР, який складали союзні республіки, що за Конституцією вважалися суверенними державами; за кожною з них Конституцією закріплювалося право виходу зі складу СРСР, але в законодавстві були відсутні правові норми, що регулювали процедуру цього виходу.

За Міхновським, кожна нація прагне самовиявлення у формі незалежної самостійної держави, а «найпишніший розквіт індивідуальності можливий лише в державі, для якої плекання індивідуальностей є метою, — тоді стане зовсім зрозумілим, що державна самостійність — це головна умова існування нації, а державна незалежність — це національний ідеал у ділянці міжнародних відносин».

Громадський діяч і політик Сергій Шемет таким чином охарактеризував мотивацію Миколи Міхновського: «Він хотів поглибити українську ідею, з літературної зробити її політичною, і од наукових студій перейти до реальної політичної акції». Цікаво, що М. Міхновський як відвертий незалежник і прихильник розбудови українського війська до подій 1918-1920-х років стикався з непорозумінням, а то й відкритою неприязню з боку майже всіх і соціалістичних, і поміркованих українських діячів (М. Грушевський, В. Винниченко, С. Петлюра тощо).

На фото — меморіальна дошка на будинку в Полтаві.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *