Візії

Проти Об’єднаної єврейської общини України пора порушити справи за наклеп

Громадський і культурний діяч Тарас Марусик прокоментував “чергову сверблячку” в Об’єднаної єврейської общини України, президентом якої є одіозний олігарх з трьома паспортами й хамовитою поведінкою щодо журналістів Ігор Коломойський.

“Не розумію, чому відповідні органи жодного разу не порушили справ за наклепи і розпалювання міжнаціональної ворожнечі. До речі, сайт https://jewishnews.com.ua/, який створили з початком російської агресії в Україні в 2014 році, має лише одну версію, російськомовну”, – зазначає Тарас Марусик.

Ця заява є реакцією на повідомлення на окупантомовному сайті jewishnews про те, що Об’єднана єврейська община України різко засуджує героїзацію та вшанування осіб, які нібито причетні до “знищення мирного населення” в Україні в роки Другої світової війни.

“Останнім часом українська влада різних рівнів затверджує свята та меморіальні заходи на честь осіб, які є посібниками нацизму, співорганізаторами або учасниками знищення мирного населення на території України в роки Другої світової війни та довоєнний період”, – ідеться в повідомленні.

В Общині нагадали про ухвалення постанови про пам’ятні дати (від 3 грудня 2019 року) Верховною Радою і Київміськрадою (від 27 лютого 2020 року), про урочисті похоронні церемонії останнього дивізійника військового формування “Галичина” Михайла Мулика, а також про виділення коштів Львівською міськрадою на вшанування пам’яти Андрія Мельника, Івана і Юрія Липи, яких, як стверджують в Общині, “вважають посібниками нацистів і антисемітами”.

“Серед тих осіб, яких будуть вшановувати, перераховані посібники нацизму, учасники геноциду та етнічних чисток на території України, яких будуть шанувати поряд з видатними діячами культури, науки та інших сфер. Варто зазначити, що серед тих осіб, яких пропонують прославляти як героїв, є і ті, які причетні до організації найбільшої трагедії єврейського народу – Голокосту, а також ті, хто були безпосередніми учасниками розстрілів євреїв”, – мовиться в заяві.

У зв’язку з цим, Об’єднана єврейська община України різко засуджує і виступає проти героїзації та вшанування на різних рівнях осіб, які нібито співпрацювали з нацистським режимом. Крім цього, Об’єднана єврейська община України закликає українську владу до діалогу з істориками та дослідниками “заради відновлення історичної справедливости та перегляду переліку спірних осіб, яких офіційно вшановують і прославляють як героїв”.

Нагадаємо, що 2015 року тодішній голова Дніпропетровської ОДА Ігор Коломойський обматюкав журналіста Радіо Свобода Сергія Андрушка біля офісу компанії “Укртранснафта”, в якому розгорівся конфлікт, пов’язаний зі зміною керівника. Відео, як Ігор Коломойський вийшов із берегів, миттєво облетіло користувачів соціальних мереж і викликало обурення поведінкою очільника Дніпропетровської ОДА й президента Об’єднаної єврейської общини України.

Після шести годин перебування у приміщенні “Укртранснафти” Коломойський вийшов із офісу, і журналіст Радіо Свобода Сергій Андрушко поцікавився, що голова Дніпропетровської облдержадміністрації робить вночі в офісі державного підприємства. У відповідь на це Ігор Коломойський обматюкав журналіста й запитав, чому той не цікавиться, як у компанію потрапили російські диверсанти.

Головний редактор Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода Ненад Пеіч засудив словесний напад на Сергія Андрушка.

“Це є порушенням всіх міжнародних стандартів і порядності, коли така публічна особа словесно нападає на журналіста. Це також є безрозсудним і потенційно небезпечним. Ми також засуджуємо звинувачення на адресу Радіо Свобода, завдання якої полягає у тому, щоб слугувати інтересам суспільства, надаючи незалежну, неупереджену і достовірну інформацію українському народові”, – наголосив він у письмовій заяві зі штаб-квартири Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода в Празі.

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *