Арена

Відомий український піаніст був лавреатом Сталінської премії

105 років тому в Житомирі народився видатний український радянський піаніст та громадський діяч німецького походження Святослав Ріхтер.

Про це пише на своїй сторінці у Facebook відомий політик, автор низки книжок Ігор Шаров.

Святослав Ріхтер – син музиканта Теофіла Ріхтера, розстріляного сталінським режимом, народний артист СРСР (1961), Герой Соціалістичної Праці (1975), лавреат Сталінської (1950) і Ленінської (1961) премій.

В Україні Святослав Ріхтер дав 271 концерт, зокрема, 90 – в Києві (перший – 15 листопада 1944, останній – 12 квітня 1985), 33 – у Львові, 14 – у Харкові і 4 – у Житомирі. Саме в Києві в його репертуарі вперше з’явились нові для нього твори, уперше в Києві почалась співпраця контрабасиста з ФРН Георга Хертнагеля із С. Ріхтером та квартетом ім. Бородіна.

Навряд чи хтось з піаністів залишив таку величезну кількість музичних записів. Святославу Ріхтеру присвячено багато статей, книжок зі спробами проаналізувати його виняткове виконавське мистецтво, що не має аналогів. А відомий французький режисер Брюно Монсенжон зняв фільм «Загадка Ріхтера», зазначає Ігор Шаров.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *