Візії

При владі й далі ті, хто нищать українське

Донька відомого українського поета Грицька Чубая, який за життя зазнав переслідувань з боку радянської окупаційної влади, розповіла про свої думки та емоції з приводу останніх подій у державі:

“На уроці історії, дітям дали завдання: Ким з відомих людей ви б хотіли бути? І щоб ви змінили?

Олекса обрав бути – Грицько Чубай. Я не надто втішилася, бо не знала як синові пояснити, чи міг би його дідусь, щось змінити в історії України? Олекса зайшов у вікіпедію, прочитав, я ще додала деталей і він спитав, чому дідусь помер таким молодим у 33 роки? Мені довелося розповісти про КГБ і про те, що Росія мого батька переслідувала з його 15 років, лишень за те що він створив у своєму селі літературний гурток і читав там заборонену українську поезію.

Останні новини мене вражають: арешти невинних людей, музей Гончара, прес-конференція людини, котра не має до Моєї Землі жодної любови та поваги, скорочення фінансування на освіту, культуру, українське книговидання… Не справа у Ковіді чи карантинах, а в тому, що українців далі знищують, як зламали мого тата і ще багато прекрасних людей.

Зруйнували долі, я ще могла з татом побавитися і набутися, якщо б КҐБ не відбило йому нирки і не накачувало психотропними ліками, бо він просто хотів писати та творити Українською. Ні, він не рвався у політику, у нього була мрія створити літературний журнал, отримати Нобелівську премію за свою поезію і подорожувати світом і пишатися своєю країною.

2020 – мене лякає не COVID-19, мені страшно те, що нічого не змінилося, тому що при владі далі ті, хто нищать українське…

– Ма, я тепер розумію, чому ти так не любиш все російське…

Олекса носить з гордістю футболку з зображенням дідуся і каже, що все буде добре, бо він стане україномовним ютюбером! То ж тримаймося разом і не мовчіть… війна триває!”

Соломія Чубай

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах пандемії та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *