Політвернісаж

“Люблінський трикутник” стає ще одною ініціативою в боротьбі з аґресивною Москвою

У Польщі міністри закордонних справ України, Польщі та Литви заявили про створення “Люблінського трикутника”. Вони засновують тристоронню платформу для політичного, економічного та соціального співробітництва.

Про це повідомляє прес-служба МЗС України.

Крім того, сторони організують консультації на рівні керівництв МЗС свої країн та утворять у міністерствах закордонних справ посади представників із питань співробітництва в рамцях “Люблінського трикутника”.

Вони проводитимуть реґулярні зустрічі, зокрема на полях багатосторонніх заходів.

Сьогодні міністри проводили переговори. Сторони наголошують на важливості діалогу між трьома країнами у парламентському вимірі, особливо в межах Парламентської асамблеї Україна-Польща-Литва.

Вони закликають Росію вивести свої війська з окупованих частин Донецької та Луганської областей України і підтверджують свою непохитну підтримку незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України.

Міністри закордонних справ підтверджують бажання поглиблювати і розширювати україно-польсько-литовське співробітництво між збройними силами, обіцяють надавати взаємну підтримку у боротьбі проти пандемії коронавірусу.

“Сьогодні ми створюємо “Люблінський трикутник”, формат, який стане важливим елементом розвитку і зміцнення Центральної Європи, але також зміцнення України як повноправного члена європейської і євроатлантичної сім’ї”, – сказав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

За його словами, співпраця трьох країн не обмежиться питаннями оборони, як створення спільної бригади ЛитПолУкрбриґ. Насамперед йдеться про посилення економічної співпраці, торгівлі і туризму.

“Трикутник зосередиться на поглибленні взаємодії між нашими країнами, але ми також бачимо велику перспективу у тому, щоб він став інструментом анґажування тих країн, які потребують тісніших контактів із Заходом, з загальноєвропейськими структурами, і ми з колеґами допомагатимемо нашим друзям і нашим сусідам активніше взаємодіяти у цій сфері”, – додав Кулеба.

Він подякував Польщі і Литві за послідовну підтримку України на шляху до членства в Євросоюзі і НАТО, і у реалізації реформ.

Нагадаємо, що 19 вересня 2014 року тодішній міністр оборони України Валерій Гелетей у Варшаві підписав угоду з міністрами оборони Литви та Польщі про створення спільного військового підрозділу LITPOLUKRBRIG імени Костянтина Острозького. Бриґада нараховує 4 500 вояків, з яких: 350 — вояки Збройних сил Литви; 3500 — вояки Збройних сил Польщі; 560 — вояки Збройних сил України.

Раніше, в жовтні 2017 року, в Любліні було вручено бойовий прапор командуванню литовсько-польсько-української бриґади ЛитПолУкрбриґ.

На початку церемонії міністри оборони трьох країн обійшли підрозділи бриґади. Після цього відбулося підняття прапорів трьох країн та прозвучали гімни України, Польщі та Литви. Згодом міністри оборони трьох країн вручили командиру бригади Зенону Бжушко бойовий прапор. Керівники оборонних відомств трьох країн вручили медалі військовослужбовцям ЛитПолУкрбриґ.

“Це історичний момент для наших країн, для усієї Європи”, – заявив під час церемонії міністр Мацеревич.

Він підкреслив, що бриґаді символічно надано назву імени князя Костянтина Островського, який в 1514 році під Оршею “у важкій битві переміг москалів”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *