Арена

Члени ДВК масово відмовляються наражати себе на небезпеку через COVID-19

Члени дільничних комісій масово відмовляються приходити додому до виборців, які виявили бажання проголосувати вдома під час місцевих виборів 25 жовтня, через страх за власне здоров’я.

Про це повідомив голова Комітету виборців України Олексій Кошель під час пресконференції у п’ятницю, 23 жовтня.

“Члени дільничних виборчих комісій у більшості регіонів попереджають, що відмовлятимуться від так званого “голосування на дому” (з переносною виборчою скринькою), оскільки там можуть голосувати хворі на COVID-19 і ті, хто перебуває на самоізоляції. Також вони заявляють, що не братимуть участь у голосуванні на спецдільницях через небезпеку для свого здоров’я”, – зазначив Кошель.

За його словами, подібні заяви від членів ДВК є масовими. Зокрема, Комітет виборців зафіксував їх у Вінниці, Дніпрі, Хмельницькій, Запорізькій, Тернопільській та інших областях.

“Тобто 25 жовтня існує досить серйозний ризик бойкоту голосування з переносною виборчою скринькою з боку членів виборчих комісій через страх заразитися“, – попередив голова КВУ.

За його словами, ключова причина такої поведінки членів ДВК полягає в тому, що держава не забезпечила їх належними засобами особистого захисту.

“Держава не профінансувала належним чином протиепідемічні заходи. Це провина насамперед української влади, Кабінету Міністрів. (…). Держава самоусунулась від вирішення цієї проблеми, і на багатьох дільницях члени ДВК працюватимуть за формулою “захисти себе сам”, – констатував Кошель.

Голова КВУ закликав політичні партії самостійно забезпечити делегованих ними членів виборчкомів засобами захисту, зокрема належною кількістю масок. Він також навів у приклад Молдову, де члени виборчих комісій отримали спеціальні захисні костюми для виїздів зі скринькою на дім до виборців та роботи на спецдільницях.

Раніше громадська мережа “Опора” повідомляла про випадки відмови членів ДВК від роботи на спецдільницях у лікарнях, де лікують хворих на COVID-19, зокрема у Львівській області.

Як відомо, виборці, які перебувають на самоізоляції у зв’язку діагностованим коронавірусним захворюванням або підозрою на COVID-19, мають право проголосувати вдома, подавши відповідну заяву в ДВК.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *