Арена

Робот рятує львівську дівчинку

У Львові робот-хірурґ DaVinci провів складну безшовну операцію на кишківнику 13-річної дівчинки.

Звичайно, провів не сам, ним управляли три досвідчені хірурґи, які з листопада минулого року «налагоджували співпрацю» з розумною технікою. Саме тоді Львівська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги отримала зі США робота-хірурґа. Створили його фахівці космічного аґентства NASA уже давно, випробували і налагодили тепер його випуск. Має робот 4 руки, одна, зазвичай, тримає мініатюрну камеру, яку заводять через прокол до операбельного органу, дві инші повторюють рухи справжнього хірурґа, четверта асистує.

Коли в МОЗ закінчилася сертифікація робота, львівські медики випробували його на практиці. Результатами були вражені всі.

Дізнавшись про диво-робота, батьки дівчинки, яка народилася зі серйозною патологією кишківника, звернулися до львівських хірурґів. I DaVinci не підвів. Це було вже четверте оперативне втручання у черевну порожнину дитини, розтин загрожував всілякими ускладненнями. Адже попередні три операції лише призвели до спайкової хвороби, що могла спровокувати повну непрохідність кишківника. Отож з допомогою робота хірурґи зробили три проколи на глибину 8 мм, опустили в кишківник камеру, яка транслювала на монітор зображення у вимірі 3Д з 20-кратним збільшенням. Хірурґ, поклавши ще й свої дві руки на надчутливі сенсори, відтинав спайки, майже не травмуючи здорові тканини.

Операція була складною, тривала понад три години, з роботом працювали три найдосвідченіші хірурґи.

Директор лікарні Олег Самчук дуже гордиться своїми медиками, у захопленні від робота. Запевняє, що тепер DaVinci використовуватимуть під час складних операцій з видалення пухлин нирок, передміхурової залози, злоякісних новоутворень товстої та прямої кишки.

Прооперована дівчинка швидко одужує, вже ходить, почувається добре. І радіє, що має шанс позбутися назавжди вродженої важкої хвороби.

Максим Книш

Фото з відкритих джерел

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *