Арена

Авантурники Семенченко та Шевченко, їхні охоронні фірми та громадські організації потрапили до поля зору СБУ

Семенченка і Шевченка звинувачують у діяльності не передбаченого законодавством воєнізованого збройного формування, так званої «приватної військової компанії».

СБУ припинила діяльність так званої «приватної військової компанії». В її організації підозрюють екснардепа Семена Семенченка та Євгена Шевченка – «позаштатного аґента НАБУ».

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

«Служба безпеки України викрила та припинила діяльність не передбаченого законодавством воєнізованого збройного формування, так званої «приватної військової компанії». Її діяльність була спрямована на підготовку до вчинення тяжких злочинів, в т.ч. проти основ національної безпеки. За даними СБУ, до складу компанії входило понад 150 осіб, а сама організація діяла під прикриттям охоронних фірм і громадських організацій», – йдеться у повідомленні.

Підготовка членів «ПВК» відбувалась на спеціально облаштованій тренувальній базі в Київській області – там проходили бойові вишколи, тренування поводження зі зброєю, здобували навички військових бойових дій. Також частина членів військової компанії навчалася в центрах підготовки за кордоном.

Матеріали справи свідчать, що контроль та координацію діяльности злочинної організації здійснювали 15 громадян України. Вони, зокрема, вербували її потенційних учасників, надаючи перевагу колишнім військовим і правоохоронцям із досвідом участи у бойових діях.

Окремо слідчими отримано дані про участь фіґурантів справи в укладанні контрактів між «ПВК» та представниками різноманітних організацій країн Близького Сходу. Також зафіксовано пропозиції організувати постачання зброї до цих країн.

За даними слідства Головного управління СБУ в м. Києві та Київській області, організаторами такої діяльности були колишній народний депутат України Семен Семенченко та Євген Шевченко, відомий широкому загалу, як «позаштатний аґент НАБУ».

Окрім цього, за версією слідства, Семен Семенченко та Євген Шевченко є можливими організаторами та учасниками протиправної схеми із ввезення поза митним контролем військових запчастин і товарів подвійного призначення з Російської Федерації, які згодом продавали державним підприємствам оборонної сфери за завищеними цінами.

Наразі їм та иншим організаторам повідомлено про підозру за статтею 260 Кримінального кодексу України. Розглядають питання щодо обрання запобіжних заходів.

Співробітники СБУ провели близько 80 обшуків за адресами офісного приміщення, місць проживання, тимчасового перебування та тренування фіґурантів справи у столиці, Київській і Донецькій областях.

Правоохоронці вилучили:

    • майже 5,5 тисяч набоїв різного калібру;
    • 7 реактивних протитанкових ґранат РПҐ-26;
    • 4 підствольних ґранатомети;
    • ручний кулемет Калашнікова;
    • 2 автоматичні ґвинтівки;
    • 3 пістолети та 3 автомати Калашнікова АКС та АКС-74;
    • 7 помпових рушниць;
    • 38 ґранатометних пострілів ВОҐ-25, 21 ґранату (зокрема, Ф-1 та РҐД-5);
    • 16 запалів УЗРҐМ та 6 тротилових шашок, пластид;
    • пристрій для забезпечення конфіденційних перемовин, тощо.

Також вилучено фінансову документацію та чорнові записи щодо організаційної структури збройного формування, особові справи учасників.

Документування протиправної діяльности проводилось СБУ під процесуальним керівництвом Офісу Генерального прокурора.

Як повідомляла онлайн-газета «ПолітАрена», Семен Семенченко отримав від Вишгородського районного військкомату завідомо неправдиве тимчасове посвідчення офіцера запасу. За цим підробленим документом його прийняли на службу в резерві у військовій частині №3027. Це – батальйон «Донбас».

Фото: СБУ

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах пандемії та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *