Арена

Режим “агрофюрера” наляканий власними громадянами – думка

Режим Лукашенка розпочав репресії проти власних громадян з самого ранку неофіційного свята Дню Волі.

Я розповів очільник білоруського руху “За Свабоду”, член Координаційної Ради Юрій Губаревич, було затримано по всій Білорусі понад 200 осіб. Громадян звинувачували у порушенні законодавства про масові заходи і затримували просто на вулицях міст так і вдома.

“Все, що робили учасники протесту вчора і в попередні дні, — тримали в напрузі державний апарат. Вони (офіційна влада — ред.) змушені всерйоз сприймати загрозу, перш за все тому, що серед своїх лав вони поширюють чутки про нібито підготовлювані захоплення адміністративних будівель і так далі. Але для публічного сприйняття це дуже хороший сигнал — що влада, як і раніше, вважає всередині своєї системи, що вона не контролює ситуацію, і тому реагує досить серйозно”, — сказав він.

Губаревич розповів, що буде далі з протестами проти Лукашенка.

“Протестний потенціал досить високий, і якщо з’явиться будь-який зручний момент або фактор, який послужить каталізатором, то люди вийдуть, і це буде дуже масово. Ми розуміємо, що прості виходи на вулицю нічого не вирішують, але вони роблять досить велику роботу в плані дезорганізації системи. Вона не може існувати в постійній напрузі більше пів року.

Єдине, чого домагається Лукашенко, придушуючи протести, — це заспокоїти власне оточення, сказати, що при його подальшому керівництві у них є якісь перспективи. Але вони все більше переконуються, що впоратися з населенням, більшість якого за відставку Лукашенка, наразі не вдалося”, — сказав він.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *