Арена

ДБР дослідить, чи справді на “плівках Деркача” говорять Байден з Порошенко

В Україні триває розслідування справи, розпочатої в 2020 році, через, так звані “плівки Деркача”, на яких розмовляють Порошенко та Байден.

Видання Цензор.НЕТ, з власних джерел в правоохоронних органах, отримало постанову про призначення експертизи відео та звукозапису від 10 липня 2020 та 10 лютого 2021 року.

У ЄРДР статус справи позначений як “у провадженні”.

Як випливає з документів, 10 лютого 2021 року, через три місяці після перемоги Байдена на виборах США і через 20 днів після його інавгурації, ДБР звернулося до Київського науково-дослідного інституту судових експертиз з вимогою провести експертизи голосів експрезидента Порошенка і вже чинного президента США Байдена.

При цьому слід зазначити, що 3 лютого 2021 року в ЗМІ з’явилося повідомлення про те, що Офіс Генпрокурора закрив провадження за заявами Деркача, в яких могли фігурувати Порошенко і Байден.

Слідчих цікавить експертиза розмови, де нібито Байден вимагав нібито від Порошенка націоналізації “Приватбанку”.

У постанові сказано, що слідство хоче з’ясувати, “чи зафіксована на аудіофайлі мова громадянина Джозефа Робінетта Байдена. Якщо так, то які слова і висловлювання вимовлені саме ним?”

Варто зауважити, що, за словами джерела в правоохоронних органах, у цій експертизі міг би бути зацікавлений олігарх Ігор Коломойський, який у Лондонському суді оскаржує націоналізацію “Приватбанку”. Крім цього, експертизу могли б використати і в справі Суркіса, який вимагає повернути 350 млн доларів, виведених ним з “Приватбанку” напередодні націоналізації.

Саму справу ДБР порушило 19 травня 2020 року. Було зареєстровано кримінальне провадження N 42020000000000901 за статтею 111 частина 1 КК України за “фактом державної зради, умисно вчиненої громадянином України – колишнім Президентом України, а нині народним депутатом України Порошенком П.О. на шкоду суверенітетові, державної, економічної та інформаційної безпеки України”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *