Арена

Якість обслуговування сімейними лікарями пацієнтів може знизитись

Надмірна завантаженість сімейних лікарів, які у час епідемії опинилися на першому плані боротьби з ковідом, може негативно вплинути на якість надання медичної допомоги.

Про це в ефірі Апостроф Live заявила міністр охорони здоров’я України (2019-2020) Зоряна Скалецька.

“На сімейних лікарів поклали дуже багато. Оце складання списків вакцинації точно могли робити багато інших людей для того, щоб не забирати сімейних лікарів, які і так мають досить велику завантаженість. Це по дві тисячі пацієнтів на лікаря. Плюс ніхто не скасовував інші захворювання”, – зазначила Скалецька.

Суттєве перенавантаження медичних працівників загрожує їхнім вигоранням. У свою чергу, це може призвести до пониження якості медицини.

“Те, що ми зробили сімейних лікарів ключовими спеціалістами, які потім перенаправляють пацієнтів до інших лікарів, – це правильна світова практика, але ж її треба правильно зробити. Якщо вони зараз є такими “перенаправлювачами”, і при цьому ми даємо їм додаткову роботу, то це просто про те, щоб їх добити і перенавантажити. Вигорання медичного працівника – це критична ситуація для якості медичної допомоги. Точно не можна його перевантажувати”, – наголосила колишня міністерка.

За словами Скалецької, аби розвантажити сімейних лікарів, необхідно задіяти соціальних працівників. Вони можуть складати списки на вакцинацію і мають на це час.

“У нас є, я нагадаю, соціальні працівники. Вони могли б бути тими, хто створює списки. Вони вміють комунікувати з людьми, мають час, не відволікаючись від інших пацієнтів, і роз’яснити, і занести інформаційний листок, і зробити список, і передзвонити, перевірити. Соціальні працівники – це ті, хто допомагає людям в певних складних життєвих ситуаціях. Це певна складна життєва ситуація – ти хочеш отримати вакцинацію, держава хоче тобі допомогти. Це певні агенти комунікації з людьми від імені держави, які отримують зарплату з державного бюджету. Чому їх не задіють?”, – резюмувала Скалецька.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *