Арена

Про пандемію все частіше вигадують нісенітниці, які шкодять дієвому лікуванню

Пандемія коронавірусу сприяє поширенню різної дезінформації про лікування і про те, як вберегтися. Найскладніше спростовувати фейки, які насправді містять частку правди.

Ковід-19 пропонували лікувати багатьма препаратами. Дослідники вивчали гідроксихлорохін, івермектин та вітамін D. Існує певна логіка, у тому, що вітамін D може бути корисним для лікування або профілактики ковіду, адже він відіграє важливу роль в імунітеті, проте наразі жодне дослідження не довело, що високі дози вітаміну D в організмі допомагають у лікуванні хвороби або запобігають зараженню, пише ВВС.

Однак майбутні дослідження цілком можуть показати інші результати. Наразі в Україні вживання вітаміну D3 серед іншого входить у протокол лікування хвороби.

З’ясувати, чи дефіцит вітаміну і є причиною того, що  деякі групи людей частіше страждають на брак вітаміну D і також мають вищий ризик підхопити коронавірус, можна лише після проведених належним чином досліджень.

“Акаунти антиваксерів у соцмережах “тісно пов’язані з темами релігії, фітотерапії, нетрадиційної медицини та природним способом життя”, – каже професор соціальної психології Сандер Ван дер Лінден із Кембриджського університету.

Це означає, що їхні повідомлення може бачити широке коло людей, чиї інтереси лише частково збігаються. Наприклад, коли вони пишуть щось на кшталт “вакцина не потрібна, можна просто приймати вітамін D”, таке повідомлення з’являється в стрічці без позначки, що його створили противники вакцинації.

Вітамін D є відносно безпечним (хоча його високі дози можуть призвести до утворення каменів у нирках). А тому поширення дезінформації про нього не є, мабуть, таким небезпечним, як інші фейкові новини.

Небезпека, на думку професора Ван дер Ліндена, полягає в твердженні, що вітаміном D можна замінити вакцини, маски та соціальну дистанцію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *