Арена

Нова небезпека може “прийти неочікувано” з самої Індії

Велику небезпеку для України являє собою “індійський” штам коронавірусу, а встановити реальну кількість українців, які вже перехворіли на COVID-19, дуже важко, оскільки для цього потрібно провести спеціальні дослідження з виявлення антитіл у населення, незалежно від того, хворіли вони чи ні.

Про це в інтерв’ю виданню “Обозреватель”сказав лікар-інфекціоніст, викладач Школи охорони здоров’я НаУКМА Володимир Курпіта.+

“Для мене більш небезпечною є історія, коли в Україну прийде “індійський” штам. Якщо це станеться на початку червня – матимемо шалену захворюваність протягом усього літа. Це значно небезпечніше, ніж великодні свята, які йдуть на тлі штамів, вже наявних в Україні”, – пояснив він.

Дослідники припускають, що “індійський” штам відрізняється від інших тим, що може вражати перехворілих і здатний пригнічувати імунний захист, що сформувався на попередніх варіантах вірусу. “Не виключається ймовірність, що ті, хто перехворів, можуть заражатися і індійським варіантом”, – підкреслив лікар.

Курпіта вважає, що небезпечного штаму можна уникнути, якщо ввести досить жорсткі обмеження при перетині кордону.

Він зазначив, що за даними Національної академії наук, в Україні є тенденція до спаду епідемії, але підкреслив, що ситуація динамічна і все може змінитися. Крім того, до нуля захворюваність в будь-якому випадку не впаде, а буде підтримуватися на якомусь рівні, поки не сформується колективний імунітет.

“Епідемія коронавірусу завтра не закінчиться … Однак та напруга, яка була в лютому-березні, спадає. Система охорони здоров’я буде мати певний перепочинок”, – резюмував інфекціоніст.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *