Арена

В ОПУ відверто маніпулюють, порівнюючи ситуацію в Білорусі зі справою “вагнерівців” – Бутусов

Якби Україна провела примусову посадку пасажирського літака, на борту якого перебували бойовики з ПВК “Вагнера”, то Київ би отримав цілковиту підтримку міжнародних партнерів. Порівняння спецоперації з затримки терористів та ситуації із затримкою у Мінську опозиційного блогера це відверта маніпуляція.

Про це на своїй сторінці у Facebook заявив журналіст Юрій Бутусов.

“Тут деякі охоронці Офісу пишуть, кажуть, дивіться, який осуд усього світу через посадку літака, і ми б так засуджувалися, якби посадили літак. Це все надзвичайно примітивні маніпуляції, від нерозуміння чи ігнорування фактів. Насправді Україну б не засудили, а навпаки – почали поважати і ми б отримали схвалення в усіх цивілізованих країнах”, – наголосив Бутусов.

Він зауважив. що на відміну від Білорусі Україна попередньо узгодила примусову посадку літака з країною власником, що забезпечило рейс підготовленою командою пілотів. Крім того, посадку літака у Мінську здійснювалась для затримки опозиційного блогера, натомість Україна планувала схопити низку відомих терористів.

“Посадка літака у справі “вагнерівців” повинна була здійснюватись за домовленістю з власником літака, з національною розвідкою Туреччини, була підготовлена команда, а бій на борту не був примусом екіпаж, але виправдання, що знімали з Туреччини і з екіпажем відповідальність, і зняли б будь-які претензії з турків з РФ”, – заявив Юрій Бутусов.

“Ми(Україна – ред.) мали посадити не з журналістом, а з терористами, які самі задокументували власну участь у терористичних операціях, з фото, відео та документами, а арешт терористів абсолютно законним і визнаним. Це не піратство, це боротьба зі злочинністю, зовсім інші цілі та наслідки”, – резюмував журналіст.

Він запевнив, що Україна отримала б силову підтримку від міжнародних партнерів, адже спецоперація була спланована разом зі спецслужбами інших країн.

“Україна планувала посадку “вагнерівців” у спільній спецоперації з спецслужбами США, частина терористів потрібна була нашим союзників, оскільки вони брали участь у бойових діях в Сирії, частина, тому що вони були причетні до знищення малайзійського Боїнга MH-17. Тому нас би підтримали країни НАТО, тобто більшість Європи та Америки. Бійці США, наприклад, перехопили пасажирський літак, щоб зловити небезпечних терористів і кинути їх до в’язниці у 1985-року”, – зауважив журналіст.

Він також зауважив, що на борту з терористами були підготовлена команда з представників спецслужб різних країн, а сама затримка російських терористів могла стати інструментом тиску у переговорах з Москвою.

“На борту літака було передбачено достатню кількість співробітників двох країн, включаючи зброю, і будь-які загрозливі дії “вагнерівців” нейтралізовані на самому літаку. Якби Україна отримала 28 терористів у якості обмінного фонду, ми мали переговорну позицію щодо обміну понад 200 громадян України, яких РФ утримує у в’язницях та у підвалах. А зараз Путін зриває всі переговори і немає важелів впливу, майже немає пропозиції для обміну, залишилося буквально кілька російських агентів, які можуть бути цікаві Кремлю”, – розповів Бутусов.

Він зазначив, що затримка опозиційного блогера Протасевича була спланована Мінськом спільно з російськими спецслужбами, тому підтримка Офісом президента контактів з Білоруссю це велика помилка.

“Білорусь – союзник Росії, а побудова тісних довірчих відносин з Лукашенком – абсолютно божевільна помилка Офісу президента, яка вимагає найсуворішого засудження. Захоплення Протасевича здійснювалося за участі чотирьох громадян Росії, які перебували на борту та спускалися в Мінську разом з вкраденим журналістом. Очевидно, що російські спецслужби працювали спільно з КДБ Білорусі, це показує, наскільки глибокі контакти Путіна і Лукашенка”, – заявив журналіст.

“Всім хто ще думає що я помиляюсь і щось придумує прошу надіслати вимоги до Офісу президента, щоб мої слова спростували якнайшвидше Генпрокуратура та працівники ДБР які не здалися раніше 8 місяців висновок, то була спецоперація чи ні, а був провал чи ні”, – наголосив Бутусов.

“Голова новоствореної Тимчасової слідчої комісії ВР Мар’яна Безугла заявила, що перше засідання комісії буде присвячене справі “вагнерівців”, сподіваємось, що ми отримаємо можливість озвучити факти та привести свідків можливо. Правда в даному випадку потрібна в першу чергу не болгарським журналістам – а нам самим, бо ми воюємо, а в цій війні і Лукашенко і Путін для нас вороги, треба робити висновки, щоб перемогти”, – наголосив Юрій Бутусов.

“А тим часом керівництво України продовжує таємні контакти з Лукашенком і Путіним, і бреше, що ніякої спецоперації нібито не планувалось, перемоги не може бути, а нам загрожує придністровський сценарій фактичної тихої здачі нашої землі”, – підкреслив журналіст.

В Офісі президента назвали повітряний інцидент в Білорусі з рейсом Афіни-Вільнюс прямим проявом міжнародного тероризму, а також заявили, що подібне могло статися з Україною у разі проведення “подібної спецоперації”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *