Арена

Росія вже достатньо випробувала НАТО і тепер пригальмує

Росія готова розглянути або відкликати формулу, згідно якої США беруть зобов’язання ніколи не голосувати за вступ України та інших країн до НАТО.

Як передає російське видання ТАСС, таке сказав на майданчику дискусійного клубу “Валдай” заступник глави МЗС РФ Сергєй Рябков, який раніше пропонував НАТО “збирати манатки”.

“Ця відома формула Бухарестського саміту 2008 року, що Україна та Грузія стануть членами НАТО, це має бути виключена, це має бути замінено розумінням, що цього не станеться ніколи. Або як альтернатива, якщо США візьмуть на себе односторонні зобов’язання в юридично зобов’язувальній формі , що вони ніколи не голосуватимуть за вступ України та інших країн до НАТО, ми готові розглянути цю опцію”, – сказав Рябков.

За його словами, Росія звертатиметься до відповідальності Сполучених Штатів, “щоб вони дивилися, що для них пріоритетніше: європейська безпека або якісь самі по собі ущербні ідеї”, що призвели до нинішньої кризи. А от Росія зробить все можливе, щоб дипломатичними шляхами припинити продовження інтеграції України в НАТО.

“Ми бачимо загрозу в тому, що Україна стає все більш інтегрованою в НАТО, навіть без набуття формального статусу члена організації. Це те, що знаходиться в центрі інтересів безпеки Росії. Ми зробимо все можливе для того, щоб звернути цю ситуацію назад, ребалансувати цю ситуацію з дипломатичних каналів. І проєкти документів, які були запропоновані США, – це саме той шлях, яким треба піти для дипломатичного рішення”, – сказав Рябков.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *