Візії

Пам’ятник непрощення людським помилкам

4 лютого — символічний день в історії України. День народження покинутого міста Прип’ять, яке «прожило» трохи більше 16 років.

Двадцять шостого вересня 1977 року на Чорнобильській АЕС запрацював перший енергоблок. Побудувати станцію вирішили ще в середині 1960-х років. Спочатку довго вибирали відповідне місце, а потім кілька разів переносили терміни запуску — роботи просувалися повільно, а потрібні матеріали не постачали вчасно. Паралельно за три кілометри від станції будували нове місто для її працівників — Припʼять. До моменту аварії на четвертому енергоблоці ЧАЕС, 26 квітня 1986 року, це було місто з розвиненою інфраструктурою і майже 50 тисячами жителів.
У Прип’яті встигли побудувати 5 мікрорайонів. Майже у всіх районів різне планування, оскільки вони будувалися поетапно. Фактично, з уведенням одного реактора на Чорнобильській АЕС здавався в експлуатацію один мікрорайон.

1986-го року загалом свої домівки на прилеглій до ЧАЕС території залишили понад 115 тисяч людей. Щоб зменшити кількість багажу і не допустити паніки, людям сказали, що вони зможуть повернутися додому за три дні…

Радянська влада після евакуації населення Прип’яті не змогла врятувати місто від мародерів. Житловий фонд у місті розтрощений, у квартирах залишилася здебільшого великогабаритна техніка, яку було незручно виносити з приміщень.

У 1990-х роках у місті вахтовим методом проживало кілька тисяч чоловік, близько 600 міліціонерів охороняли його територію.

До початку 2000-х років у Прип’ять продовжували подавати електрику і газ, водопостачання забезпечували десятки артезіанських свердловин. Тут знаходилось Управління дозиметричного контролю, у будинках облаштували гуртожитки для ліквідаторів, працювали міліція, пожежна частина, медпункт та басейн. Утім, після зупинки енергоблоку наприкінці 2000 року всі підприємства були закриті.

Прип’ять — місто-привид, пам’ятник непрощення людським помилкам. На наших очах природа стирає перебування людини в цьому місці.

Втім, людина ще не полишила Прип’ять повністю. Сюди прагнуть потрапити екстремали з багатьох країн світу, організовано індустріальний туризм. На сьогодні, у місті функціонують три об’єкти: спецпральня «Комплекс», гаражі «Чорнобильсервіс» та насосна станція, що качає артезіанську воду і подає її на ЧАЕС. У Прип’яті Національна гвардія України періодично проводить військові навчання «бій у місті».

Веніамін Цвєтков

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах пандемії та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *