Арена

Боротьба з відьмами: розправа за неугодні погляди, за незгоду з мейнстримом

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення позапланово перевірить “5 канал” через трансляцію інтерв’ю Яніни Соколової з мовознавицею та ексдепутаткою Іриною Фаріон.

Про це пише Укрінформ з посиланням на засідання Нацради 16 листопада.

Приводом для проведення моніторинґу стали листи, надіслані Нацраді від омбудсмена Дмитра Лубінця та Служби безпеки України.

Мова йде про програму “Рандеву з Яніною Соколовою” за 4 листопада, гостею якої була Фаріон. В етері програми мовознавиця заявила, що “категорично не приймає” того, що деякі військовослужбовці, зокрема бриґади “Азов”, спілкуються російською мовою, як також у бою.

У Нацраді зауважили, що за результатами проведення моніторинґу програма має ознаки порушення Закону “Про медіа”, який забороняє поширення дискримінаційних висловлювань щодо національности, віку, статі та инших ознак.

Перевірку телеканалу проведуть з 7 до 15 грудня цього року.

Під час розмови з Фаріон журналістка зазначила, що деякі військовослужбовці бриґади “Азов” і 3 окремої штурмової бригади спілкуються російською мовою, зокрема в бою. На це Фаріон заявила, що “категорично не приймає” цього.

“Я не можу назвати їх українцями, якщо вони не говорять українською мовою — то нехай себе назвуть “русскими”. Чому вони такі очманілі? […] Вони такі великі патріоти. Покажи свій патріотизм — вивчи мову Тараса Григоровича Шевченка”, — наголосила мовознавиця.

Заступник командира 3 окремої штурмової бриґади Максим Жорін заявив, що правоохоронці мають звернути увагу на діяльність Фаріон, також у своїй відповіді він використав щодо філологині нецензурну лексику. А та відповіла, що військовий має “кацапське” прізвище.

Згодом СБУ завела кримінальну справу проти Фаріон, щоб провести експертизи її скандальних висловлювань і публікацій, а також епізоду з оприлюдненням листа від студента з окупованого Криму.

Згодом Фаріон звільнили з посади професорки Львівської політехніки. Мовознавиця після звільнення подякувала студентам і заявила, що готує позов до суду.

Завідувач катедри політичних наук в Українському католицькому університеті Юрій Підлісний вказав на небезпеку боротьби влади зі свободою слова: “Ніколи не сприймав епатажности Ірини Фаріон, а багато її політичних висловлювань уважаю шкідливими.
Проте звільнення з роботи за політичні висловлювання, навіть недоречні і шкідливі, та ще й на фоні мітинґів, організованих лівацькими структурами, які співпрацювали з Московією – це ганебно і теж шкідливо. Це відкриває прецедент розправ за неугодні погляди, за незгоду з мейнстримом. Чи це розігрується якась багатоходівка? Зрештою, це ще більш шкідливо і небезпечно”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *