Візії

Висіяли тризуб, і не вбачали в цьому злочинного наміру…

Історія сталася 1956 року з двома українськими селянами — Миколою Доцяком та Іваном Зорієм. Вони спочатку хотіли висіяти на полі серп, але у них не вийшло, і тому вони вирішили зробити з кривого серпа… ТРИЗУБ! Такі дії тоді було розцінено як прояв українського націоналізму, радикалізм і терористичний акт і загроза комуністичного режиму. І почався терор проти цих двох бідолах.

Доцяка і Зорія хотіли засудити на 4 і 6 років в’язниці з подальшою п’ятирічною забороною на проживання в рідному селі, та й узагалі на території України. В заслання. На суді вирок піддали сумніву, бо засуджені, за їхніми свідченнями, «висіяли тризуб, і не вбачали в цьому злочинного наміру». Але шкідливий, червоний прокурор відхилив такі думки, і підкреслив, що вони зробили «злочин» під час «повернення з місць позбавлення волі осіб, засуджених за націоналістичну діяльність у Західній Україні».

І цей прокурор наголосив, власне, про Угорське повстання, яке відбулося саме в 1956 році, коли Доцяк і Зорій висіяли на полі український герб! Цей епізод стривожив не на жарт радянське керівництво. І між наглядовими органами і прокуратурою розвернулася дискусія, суть якої полягає в тому, що за діями селян (колгоспників) може стояти «могутній ворог» або ж, ще страшніше — підпілля українських патріотів, то за такі дії потрібно карати суворо по закону. Якщо докази були б..

Але-але… Фактів не було, як і не змогли довести «семіотичне шкідництво», то їх достроково відпустили, але при цьому відбули в таборі по три роки кожний!

Андрій Кулик

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *