Візії

У чому ми звинувачуємо російську культуру

Щодо дискусій про “велику рос культуру”. Цілком природним і виправданим є ненависть до “всього російського”, навіть ще коли не було Бучі, вже не кажучи про період “після Бучі”.

І однак якщо глянути на картину зверху, то йдеться ось про що.

Як на мене, йдеться не про те, що в історії російської літератури нема нічого цінного, а тим більше в російському балеті, художньому мистецтві чи рос музиці (де взагалі нема зазвичай слів і росмови, бо там говорять універсальною мовою мистецтва). Йдеться зовсім про інше: ВЕЛИКИЙ РОСБАЛЕТ тепер означає ВЕЛИКУ роснацію. Ось про що йдеться! Славити зараз росбалет чи “великого російського композитора Рахманінова” (до речі, емігранта, який і помер за океаном) – це додавати сенс “ВЕЛИКИЙ” до народу, який сьогодні показав свою нелюдськість, жорстокість, садизм, боягузство, ницість, відсутність духовного спротиву гебельс-пропаганді, який, в основній масі, “ліг” під ту пропаганду.

Ось чому неможливо зараз говорити про що-небудь “велике” в роскультурі, навіть класичній, оскільки це АВТОМАТИЧНО виправдовує народ, який показав себе з найбільш гіршої і підлої сторони. Не може такий народ бути “великим”.

Якщо копати глибше, то це також означає, що насправді цінні зразки культури – скажімо 19 початку 20 століть – не мали жодного впливу на цей народ, раз він сьогодні так легко піддався найбільш низьким і підлим інстинктам, славить (загалом – ми не знаємо, скільки просто боїться) тирана.

Тому, скажімо, приїзд росбалету для виступів в Європі зараз навряд чи можливий, оскільки овації артистам будуть АВТОМАТИЧНО означати овації РФ! РФ, яка є зараз гітлерівською, нацистського типу, державою-агресором.

P.S. Інший аспект – багато рос митців були охоплені ідеєю “вселенськості” росіян, під якою ховався хижий імперіалізм. Сама ідея, що “ми найкращі” – бо єдині несемо ідеали “добра”, Христа у світі (а всі інші давно це продали) – розповсюджувалася і закріплювалася інтелектуальною роселітою.

Тут вина роскультури безумовна.

З іншого боку, далеко не всіх митців імперські ідеї цікавили, чимало творили у своїй сфері мистецтва, знаходячись поза політикою та ідейними течіями. Це теж правда.

Але ми звинувачуємо цю культуру загалом, бо чимала кількість представників цієї культури були носіями імперіалістичних ідей, ідей “вибраності” роснароду, через що “я” росіянина формувалося на цій небезпечній основі. Що і призвело до відповідних комплексів та неврозів, а це в свою чергу призвело до сьогоднішніх жахів війни в Україні.

Автор: Ярослав Мельник

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах війни та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *