Арена

Українці й на третьому місяці війни продовжують підтримувати російський продукт

Російською мовою в Україні Вікіпедію продовжують дивитися більше ніж українською. Хоча тенденція до збільшення української частки продовжуються.

Як зазначає ініціатор створення і співзасновник громадської організації «Вікімедіа Україна» Юрій Пероганич це пов’язано з комплексом причин.

1. Постколоніальний синдром. В більшості африканських країн також найпопулярнішою є вікіпедія мовою колишньої метрополії. Але й там становище міняється.

2. Комплекс меншовартісності, пов’язаний з п.1.

3. Нехтування налаштуваннями за умовчанням, якщо в ПК чи смартфоні за умовчанням російська. Тоді й Гугл спочатку видасть посилання на російську Вікіпедію.

У квітні українська Вікіпедія встановила рекорд. Вперше у квітні українська Вікіпедія досягала відвідуваности понад 100 мільйонів переглядів сторінок два роки тому — в перший карантин Ковіду.

107 мільйонів — рекордний результат квітня 2022 року! Це на 18% більше результату квітня минулого року.

Відвідуваність російської за рік зменшилася за рік з 125 млн у квітні 2021 до 120 млн у квітні 2022. Частка переглядів російської з території України за рік зменшилася на 1,2% до 52,2%, частка української виросла на 2,3% до 37,0%.

У квітні 2021, російську Вікіпедію дивилися в Україні в 1,54 раза частіше від української, а у квітні 2022 лише в 1,41 раза частіше. Варто зазначити, що 6 років тому, у квітні 2016, російську переглядали у 2,67 раза частіше української.

Загалом з України за місяць здійснено 230 млн переглядів сторінок вікіпедій всіма мовами. Це на 4 млн менше, ніж у квітні 2021 і 15-е місце в світі, як і рік тому.

Зазначимо, що незначне скорочення відвідуваности російської Вікіпедії в Україні відбувається на тлі значного скорочення населення! Щонайменше три мільйони українців виїхали за кордон.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *