Арена

У Харкові знесли пам’ятник Невському, символу російської пропаґанди

У Харкові знесли пам’ятник Олександру Невському, що був встановлений на вулиці Академіка Павлова.

Про це вранці в четвер, 19 травня, повідомив блоґер і громадський активіст Олександр Рудоманов.

Пам’ятник був споруджений влітку 2004 року і встановлений в серпні 2004 року, під час святкування 350-річчя Харкова.

Його розташували у сквері навпроти Олександро-Невського храму РПЦвУ (так званої УПЦ МП) і Харківської обласної клінічної психіатричної лікарні № 15. Скульптор – Сейфаддін Гурбанов.

Олександр Невський (близько 1228-1232, Переславль-Залєський – 14 листопада 1263, Городець) – князь новгородський (1236-1240,1241-1252, 1257-1259), псковський (1242), великий князь володимирський (1252-1263), формальний великий князь київський (1249—1263). Син Ярослава Всеволодовича, правнук Юрія Долгорукого.

Прославився завдяки т. зв. перемогам у Невській битві та битві на Чудському озері. Канонізований Московитською православною церквою у лику “благовірний”. Образ Олександра Невського часто використовується московитською владою з пропаґандистською метою ще з часів Петра І.

Щодо Олександра Невського як київського князя, то немає жодних доказів, що він взагалі коли-небудь бував у Києві. Титулярно він був київським князем, отримавши ярлик на княжіння в Орді. Але, цілком імовірно, правив Києвом, чи тим, що від Києва залишилося, не виїжджаючи з Володимиро-Суздальщини та Новгородщини.

Взагалі, дуже багато з того, що про цього князя розповідають, насправді є історичними мітами, які складалися впродовж сторіч, мітами инколи з протилежним змістом, які складалися з пропаґандистською метою.

Тому зараз в Україні Олександра Невського сприймають, перш за все, не як історичну постать, а як образ російської пропаґанди. Ставлення до нього майже як до Андрія Боголюбського, який спалив Київ.

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах війни та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Щоб продовжувати реалізовувати проєкт щодо документування англійською мовою рашистських злочинів проти мирних громадян України, зокрема дітей, нам потрібна ваша допомога. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net. Або ж переказуйте кошти на карту 4731 2196 4385 1292 (ПриватБанк)

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *