Арена

Силовики убили дитину, яка відмовилась прославляти диктатора

Іранські силовики побили 16-річну школярку Асру Панахі під час рейду до жіночої середньої школи імені Шахеда у місті Ардебіль, дівчина померла в лікарні.

Вона відмовилась співати гімн, який прославляє верховного лідера Ірану Алі Хаменеї пише The Guardian.

Влада Ірану заперечила відповідальність місцевих силовиків за смерть школярки. Після інциденту, чоловік, що представився її дядьком, виступив на державних телеканалах і заявив, що Панахі померла від вродженого захворювання серця.

Іранська влада розпочала серію рейдів школами минулого тижня у відповідь на антиурядові протести, що спалахнули в країні у вересні. За інформацією The Guardian, під час перевірок поліцейські силою проникали в класи, застосовували сльозогінний газ у приміщеннях шкіл, а також жорстоко заарештовували школярок та силою заштовхували їх до поліцейських машин.

Після смерті Асри Панахі профспілка вчителів Ірану опублікувала заяву, в якій засудила «жорстокі та нелюдські» рейди та закликала до відставки місцевого міністра освіти Юсефа Нурі. В країні почалась нова хвиля загальнонаціональних антиурядових протестів.

«Це не просто смерть Асри. Ісламська Республіка вбивала наших людей 40 років, але нас не чули, — пояснила виданню The Guardian одна з учасниць протестів. — Нехай світ знає, що це вже далеко не протест. Ми закликаємо до революції. Тепер, коли ви всі чуєте наші голоси, ми вже не зупинимось».

За останнім звітом Іранської правозахисної групи, станом на 17 жовтня під час загальнонаціональних протестів загинули 215 осіб, серед яких 27 дітей.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *