АренаПолітвернісаж

Мільярдний бюджет можуть витратити на декорацію для президента перед виборами

Генеральний директор ДП “Антонов” Євген Гаврилов заявив, що Україна почала будівництво другого літака Ан-225 “Мрія” замість того, що був знищений рашистами у Гостомелі і на тлі якого президент Зеленський давав пресконференцію за кілька місяців до початку великої війни.

Німецьке видання Bild, з посиланням на слова Гаврилова пише що другий Ан-225 буде забезпечений як новими деталями, так і частинами пошкодженого літака, і що “Мрію” відновлюватимуть у секретному місці. А побудувати літак допоможе міжнародний аеропорт Лейпциг/Галле, де тимчасово базується авіакомпанія “Антонова” і куди часто літав Ан-225.

Згодом пресслужба компанії “Антонов” поширила інформацію, що наразі розпочалися конструкторські роботи і зараз є близько 30 відсотків комплектуючих, які можна використати для другого зразка літака. А от вартість проекту оцінили у 500 млн Євро.

Наприкінці жовтня у пресслужбі СБУ повідомили про розслідування обставини знищення літака АН-225 “Мрія”, в тому числі дії керівництва ДП “Антонов”.  Слідчі встановили, що службові особи не вжили належних заходів для збереження літака, “незважаючи на застереження державних органів”. Крім того, повідомляють, що окремі представники підприємства перешкоджали Силам оборони організувати протиповітряну та наземну охорону аеродрому.

26 січня, майже за місяць до війни, представники НАТО та NSPA (так називають агентство, що займається закупками та забезпеченням Альянсу) через попередження Заходу про можливий напад Росії на Україну пропонували керівництву “Антонова” перебазувати весь його флот у Лейпциг – разом із усім персоналом, екіпажем та запчастинами, розповів командир екіпажу “Мрії” Дмитро Антонов.

“Я вважаю, що не було ухвалено рішення про перегін, тому що був відсутній топ-менеджмент нашої компанії, який бадьоренько, за два тижні до війни, весь поїхав в Лейпциг”, – додав Антонов.

Отже, будівництво “нової Мрії” ініціюють ті самі особи, які можуть бути причетними до знищення першого літака.

Відновлення “Мрії” – дуже витратний проєкт з високими корупційними ризиками, переконаний колишній провідний конструктор, керівник служби конструкторів з проєктування, побудови і сертифікації літака Ан-225 Анатолій Вовнянко. За його оцінками, знадобиться близько 100 років, щоб вкладені у відбудову кошти окупилися. До того ж ДП «Антонов» давно перебуває в критичному стані, і не відомо, чи зможе закінчити цей проєкт.

«В одній з найбідніших країн світу тільки на відбудові одного літака «Мрія» (з двох раніше побудованих) очільники ДК «Укроборонпром» хочуть покласти собі до кишень більше 600 млн доларів», – зауважує конструктор.

Проте зараз краще зосередитися на побудові сучасних літаків для ЗСУ, вважає Вовнянко.

“Наразі основним транспортним літаком ЗСУ є літак Іл-76. Це чудовий літак, створений 51 рік тому, який через 10-15 років завершить свій життєвий цикл в Україні. Потрібно почати розробляти йому на заміну новий український літак, наприклад, Ан-188. Причому розробку необхідно робити з підключення іноземних партнерів, щоб мати кошти для розробки та ринки збуту”, – наголошує конструктор.

Крім того, на думку Вовнянка, необхідно разом з військовими визначитися, які ще літаки їм потрібні для вирішення логістичних і навчальних проблем сучасної армії: можливо, літак на заміну Ан-26 чи літак типу Ан-28 або Ан-38. Є сенс замість відбудови минулого зосередитися на побудові майбутнього.

Літак “Мрія” — це був останній фетиш радянської промисловості, заявив в етері Радіо НВ колишній інженер-випробувач “Конструкторського бюро Антонов” Костянтин Криволап, який випробовував АН-124 “Руслан” та АН-225 “Мрію”. Він також наголосив, що економічної доцільності відновлювати цей літак наразі немає. Хоча відбудувати АН-225 “Мрію” цілком реально, якщо знайдеться інвестор, який погодиться вкласти власні кошти.

З авторитетних думок експертів виходить так, що певні “діячі” можуть наважитися на відновлення зразка радянського авіапрому задля того, щоб заробити на цьому гроші, відточити корупційні схеми, та створити, скажімо, Зеленському гарну картинку з відбудованим літаком, на тлі якого президент, а можливо, і кандидат у президенти розповість, як він відновив “мрію українців”… Звісно, все це може статись після нашої перемоги, коли відновиться політичне життя країни.

Фото: Telegram-канал журналіста Макса Назарова

Онлайн-газета “ПолітАрена”

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах війни та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Щоб продовжувати реалізовувати проєкт щодо документування англійською мовою рашистських злочинів проти мирних громадян України, зокрема дітей, нам потрібна ваша допомога. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net. Або ж переказуйте кошти на карту 4731 2196 4385 1292 (ПриватБанк)

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *