Арена

Після провалу евакуації культурних цінностей влада хоче створити електронну бібліотеку

В умовах війни Україні необхідні сучасні інструменти, що застосовують в європейських країнах, зокрема Естонії та Польщі, задля швидкого та необмеженого доступу до бібліотечних фондів.

Про результати засідання тимчасової робочої групи з питань створення Національної електронної бібліотеки України повідомляє пресслужба МКІП.

«Вдячний керівництву Національної бібліотеки Естонії за те, що виявили бажання та виділили свій час на ознайомлення робочої групи зі своїми здобутками. Для України ця інформація є вкрай важливою. Сподіваюся на продовження плідної співпраці», – сказав перший заступник міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

Він також зазначив, що нещодавно кілька членів робочої групи повернулися з Варшави, де вивчали досвід запровадження Національної електронної бібліотеки Польщі. Опрацьований матеріал буде представлений згодом на окремому засіданні робочої групи.

За словами Карандеєва, зважаючи на збройну агресію Московщини та руйнування культурної спадщини, Україна зацікавлена у залученні сучасних технологій, якими послуговуються більшість зарубіжних країн, для забезпечення вільного, швидкого та необмеженого доступу до документальної спадщини, що збирається та зберігається у фондах бібліотек, архівів, музеїв України.

Як підкреслили у МКІП, Україна спрямовує зусилля на запровадження Національної електронної бібліотеки завдяки об’єднання зусиль міністерства, ГО «Всеукраїнська громадська організація Українська бібліотечна асоціація», провідних експертів з бібліотечної, музейної та архівної сфер, а також ЮНЕСКО, Міжнародної федерації бібліотечних асоціацій та установ (IFLA), іноземних інституцій.

Нагадаємо, Московщина вивезла цінності з музеїв на окупованих територіях: Україна звернулася до ЮНЕСКО. МКІП ганебно провалило евакуацію культурних цінностей на окупованих територіях.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *