Візії

Більшість складається з ідіотів

Про натовп. Через рік після перемоги Майдану тут у ФБ одна емоційна женщина тицяє в мене пальцем у вигляді тегу і пише, що Порошенко рятував беркутів, вивозячи їх із Майдану. А я його відмазував.

Йшлося про мій репортаж про те, як вевешників вивозили з Києва. Я був тої ночі на Хрещатику. Хтось розповів мені про те, що біля ЦУМу на Хмельницького стоїть автобус з ментами і його не хочуть пропускати. Я миттю побіг туди. Там справді сиділи менти, але вевешники, тобто ті юнаки, котрі, як правило, стояли у першій лаві і закривали собою беркутів. Як правило, вони не лупцювали майданівців. Натовп оточив автобус щось кричав. Там виступав Дмитро Ярош, переконував, що в автобусі нема беркутів і просив пропустити. Не пам’ятаю зараз, можливо, виступав і Порошенко. Врешті, автобус пропустили. Він повільно під’їхав до Володимирського собору і менти пересіли в інший автобус. Нікого схожого на беркутів там не було. Якби був хоч би натяк на беркутів, то я би про це написав. Автобус , як з’ясувалося, належав Порошенку. Себто він їх вивозив.

І ось ця женщина звинувачує мене в тому, що я сказав вище. Без жодних доказів. Що ви думаєте? Набіг натовп фейсбуківців, диванних воїнів і радісно почав розповідати про те, хто я є. Ким я був на їхню думку – ви можете собі здогадатися. Один навіть обіцяв знайти мене і начистити пику. Довелося його забанити.

Я до того, що коли раптом починається масова істерія у ФБ, цькування за висловлену “неправильну” думку, або не таку позицію, то варто зупинитися, вийти з натовпу і замислитися, чи все гаразд. І натовп може бути будь-якого спрямування – від ватників до щирих патріотів. Весь спектр. І натовп не розрізняє нюансів, бачить все в чорно-білому зображенні. І, можливо, маніпульований і спрямовуваний чиєюсь вмілою рукою. Хоча останнє не факт, бо завестися він може і сам собою.

Зрештою, відома чиясь фраза: якщо ти в більшості, то задумайся – більшість складається з ідіотів.

Юрій Луканов, журналіст

Ілюстрація з відкритих джерел

Мову ориґіналу збережено

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах війни та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Щоб продовжувати реалізовувати проєкт щодо документування англійською мовою рашистських злочинів проти мирних громадян України, зокрема дітей, нам потрібна ваша допомога. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net. Або ж переказуйте кошти на карту 4731 2196 4385 1292 (ПриватБанк)

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *