Арена

Племінник “слуги народу” Касая був бенефіціаром компанії, у якої Міноборони втричі дорожче закупило куртки

Журналісти з’ясували, що одним із власників турецької компанії, у якої Міноборони купило зимові куртки для ЗСУ втричі дорожче, був племінник “слуги народу” Геннадія Касая.

Про це йдеться у розслідуванні УП.

“Одним із власників турецької компанії, яка отримала 30 мільйонів доларів від Міністерства оборони, і від якої відомство натомість отримало літні куртки замість зимових за завищеною в декілька разів вартістю, був племінник народного депутата президентської фракції “Слуга народу”. Депутата, який входить до парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки”, – йдеться в повідомленні.

За даними журналістів, постачальником “скандальних курток” для ЗСУ була турецька компанія Vector avia. Саме цій компанії Міноборони сплатило десятки мільйонів доларів.

“Українські правоохоронці, виявляється, зацікавилися куртками ще у жовтні 2022. Тоді в Україну з Туреччини прямувала інша партія замовлення. І тоді ж українські митники звернули увагу на суперечливий факт. За документами з Туреччини до Молдови одяг виїхав за однією ціною, а з Молдови в Україну заїхав вже за в кілька разів вищою”, – додав журналіст Ткач.

Компанію Vector Avia зареєстровано у Стамбулі, згідно з даними Торгової палати Стамбулу. Чинним директором та власником є Роман Плетньов. Журналісти дізналися, що до лютого 2023 другим власником компанії був 26-річний Олександр Павлович Касай – племінник нардепа “Слуги народу”, члена комітету з питань оборони, безпеки та розвідки Геннадія Касая.

“До обрання у парламент Геннадій Касай був директором палацу спорту “Юність” компанії “Мотор Січ”, нині підозрюваного у держзраді В’ячеслава Богуслаєва. Брат нардепа і батько гандболіста-бізнесмена багато років також працював у Богуслаєва. А сам ексспіввласник постачальника курток для ЗСУ також донедавна був гандболістом клубу “Мотор” того ж таки Богуслаєва”, – йдеться в розслідуванні.

Журналіст-розслідувач Юрій Ніколов відреагував на розслідування своїх колег: “Іттіть-калатіть… Mykhailo Tkach і Центр Протидії Корупції докопали турецьку фірму “Вектор авіа”, на яку Міноборони злило 30 мільйонів доларів за літньо-зимові куртки ̶ ̶в̶ ̶я̶й̶ц̶е̶к̶і̶л̶о̶г̶р̶а̶м̶а̶х̶. Виявилось, що на момент 100-відсоткової передоплати співвласником фірми був племінник народного депутата від “Слуги народу” Геннадія Касая, заступника голови парламентського комітету з питань оборони, колишнього працівника “Мотор Січі” зрадника України Богуслаєва.
Їбать які скрєпи… І після цього Резнікова просто відправлять послом у Лондон, щоб він зі зла не розпатякав про крипто-таємниці електронних гаманців? Щоб, не дай Боже, українці не дізнались для кого племінник “слуги народу” заробляв маржу на куртках, що по дорозі з Туреччини до України дорожчали з 29 до 86 доларів?
УПД. І да. Коли Резніков звинувачував мене у брехні по куртках, він казав, що всі документи по цій оборудці відніс саме у парламентський комітет по обороні, де заступником голови Касай. І той комітет з подачі Резнікова не виявив у тій афері нічого поганого. Дивно?”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *