Арена

Помер Ян Табачник, який вирішував питання “духовности та культури”

Помер народний депутат V, VI та VII скликань та музикант Ян Табачник. Він два роки боровся із раком легень.

Про це повідомив журналіст Михайло Маслій у своєму Facebook.

За його словами, помер Табачник 11 вересня після 20-тої години у лікарні в Тель-Авіві, де лікувався від онкології та пройшов 100 сеансів хіміотерапії та опромінення. Йому було 78 років.

“Поховають уродженця Чернівців у Тель-Авіві. Таким було його бажання, на землі його рідного народу”, — йдеться у дописі журналіста.

Ян Табачник народився 1945 року в Чернівцях. Вперше він узяв до рук акордеон у 10 років, а з 13 років працював у напівпрофесійних групах. У 16 років Ян Табачник почав виступати на професійній сцені. У 1976 році з’явився його перший сольний альбом “Популярні мелодії”.

У 2006, 2007 і 2012 роках Ян Табачник як пересічний антиукраїнський конформіст ставав народним депутатом України від Партії реґіонів Віктора Януковича. У Верховній Раді V скликання обіймав посаду першого заступника голови Комітету з питань духовности та культури. У парламенті VI і VII скликань працював в комітеті по боротьбі з організованою злочинністю. Займав відверто проросійську позицію. Товаришував із найбільш зашкварними персонажами поп-сцени країни-агресора. Називав своїми друзями Віктора Януковича та Ріната Ахметова. Вважав прекрасними журналістами Наташу Влащенко й Олеся Бузину.

Виступав за фактичну подальшу русифікацію України: “Ну, що тут такого, якщо реґіональною мовою десь буде російська чи якась инша? Я виріс на Буковині, у нас там у румунських та молдавських селах як не знали ні української, ні російської, так і не знають! Я вважаю так: хай усі розмовляють, як хочуть, головне – щоб людською мовою між собою розмовляли”.

Нагадаємо, що Ян Табачник створив ГО “Міжнародний творчий центр Яна Табачника”, за допомогою якої намагався захопити земельну ділянку площею 8,15 га в Києві на Дніпровській набережній у районі затоки Берковщина. За рішенням Київради в 2003 році цю ділянку передано “Міжнародному творчому центру Яна Табачника” в довгострокову оренду терміном на 25 років для будівництва, експлуатації та обслуговування елітного клубу “Честь маю”.

Таке рішення не враховувало висновків Державного управління екології та природних ресурсів і не відповідало нормам Водного і Земельного кодексів України. Відповідно до цього, Київрада в 2005 році скасувала попереднє рішення і зобов’язала Головне управління земельних ресурсів Київської міської державної адміністрації припинити договір оренди відповідної земельної ділянки… Однак у 2008 році, згідно з наступним рішенням, землю знову віддали в оренду “Міжнародному творчому центру Яна Табачника”.

Згодом Київрада все-таки 2017-го року спромоглася розірвати відповідний договір оренди.

Світлина Євгена Колесника, УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *