Арена

СБУ затримала доктора філософії, який працював на рашистів

Контррозвідка Служби безпеки викрила двох поплічників аґресора, які «полювали» на ЗРК Patriot і фотографували наслідки «прильотів» по Києву та Черкасах.

Їх затримали, одного з них — напередодні виїзду до Московії. Як повідомили у СБУ, одного з фіґурантів найбільше цікавили орієнтовні координати базування систем української ППО, зокрема зенітно-ракетних комплексів Patriot.

Також ворожі поплічники виїжджали на місця повітряних ударів аґресора та фотографували там наслідки «прильотів». Приховані світлини робили з різних ракурсів та прив’язкою до місцевости.

Встановлено, що після ракетної атаки рашистів по Черкасах 21 вересня цього року жінка зробила приховані фото пошкодженої будівлі у центрі міста та переслала їх своєму спільнику, громадянину Московії, який проживає в Києві.

Як зазначили у СБУ, після отримання «звіту» з уточнювальними відомостями щодо наслідків ураження чоловік намагався виїхати до Московії. Поїздку планував через територію ЄС як особа непризовного віку. Втім, співробітники СБУ затримали його після того, як він вже придбав квитки до однієї з європейських країн.

Затриманим виявився доктор філософії, колишній викладач одного із Чернігівських закладів вищої освіти. У 2015 році він виїздив до тимчасово окупованого Криму, де отримав російський паспорт. Невдовзі він повернувся до Києва, а вже після початку повномасштабного вторгнення рф розпочав приховано відстежувати місця базування Сил оборони в столиці.

Під час обшуків у чоловіка та жінки знайшли заборонену символіку країни-аґресора, сувенірну продукцію з фотографіями Путіна й паспорт громадянина РФ. Слідчі СБУ кваліфікували їхні дії за двома статтями Кримінального кодексу: несанкціоноване поширення інформації про розташування ЗСУ (ч. 2 ст. 114-2) та виправдовування збройної аґресії РФ проти України (ч. 1, 3 ст. 436-2).

Підозрюваним загрожує до 8 років тюрми. Суд обрав обом запобіжний захід: тримання під вартою.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *