Арена

Саме в центральній Україні формуватиметься новий промисловий центр країни

Українці зараз більше міґрують у межах країни до центральних областей, а не західних, як на початку повномасштабного вторгнення. Про це в інтерв’ю «РБК» заявив демограф, старший науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень імени М. В. Птухи НАН України Олексій Позняк.

За словами демографа, якщо на перших порах внутрішні міґранти більше концентрувались у західноукраїнських областях, то зараз основна маса перемістилася в області центральної України.

«Це пов’язано з тим, що західні області не мають навіть екологічних можливостей для розміщення цієї кількости людей. Очевидно, що саме в центральній Україні формуватиметься новий промисловий центр країни», – пояснив він.

Позняк підкреслив, що в центральні області України міґрують не лише люди, а й бізнес.

«Робоча сила більше сконцентрована у центральних реґіонах. Плюс східні області не є безпечними. Є ще одна категорія – прикордонні області з Московією та Білоруссю, які ще довго не будуть абсолютно безпечними. Це ще один плюс для того, щоб розміщувати виробництва і на перспективу саме у центральних областях», – додав демограф.

Олексій Позняк також повідомив, що переїзд українців з міст до сіл є короткочасним трендом. Демограф пояснив це тим, що постійно жити в селі, якщо людина ніколи не займалася сільським господарством, складно. Він також нагадав, що можливість дистанційної роботи є не у всіх.

До слова, у наступні 10 років населення України може становити 30 млн осіб. Демограф Олексій Позняк заявив, що така кількість населення дозволить Україні нормально функціонувати і розвиватися, однак досягти цього можна лише за певних умов.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *