Візії

Згуртуватися довкола “пацана”

Досить подивитися одну серію [опусу “Слово пацана”], щоб непомилково відчути типовий стиль ще радянських спецслужб у подачі матеріалу: ніби й усе грамотно, але нестерпно казенно і все з підвивертом, прихованим дном, можливо, навіть потрійним.

На поверхні – художня реконструкція підйому масового кримінального руху в срср, який закономірно вилився в “ліхіє 90-є”. Все супер-“натурально”: костюми, деталі, зачіски. Але. Всі говорять з елементами протокольних фраз, усе ніби реконструкція звітів кдб – а вочевидь, і не ніби, а так і є.

Першою підкладкою іде те, що цей інтелігентський спосіб подачі акцентує жирно на “простій людській” моралі, на етиці супер-“щирих”, “справжніх життєвих” вчинків – на противагу облудній радянській офіціозній ідеології “маральнава кодекса страітєля камунізма”. “Щирою” етикою і “людською” мораллю, щоправда, виявляються поняття вуличних банд, братство юних “атмарозкав”. Ну, це ще так: гидко, трошки тупо, але неосвіченому і наївному “піплу”, особливо на расіі, мабуть, добре заходить.

Другим, глибшим підтекстом йде явна паралель з юністю путіна, який сам імітував своє “героїчне” підліткове минуле чи “ватажка”, а швидше “самотнього вовка” вуличних “разборак”. Зараз, під час виборчої президентської кампанії, якоїсь п’ятої, чи якої вже там у нього – необхідна “свіжа струя”, щось таке, щоби повернути йому образ “сваіво в доску” – щоб люди на расіі ринулися на вибори обирати “любімава прєзідєнта”. А він вже добряче набрид, ніхто не вірить у якусь хоч мінімальну альтернативу йому – тож можуть просто не дуже прийти на вибори. Майже 350 тисяч лише явно загиблих російських вояків до березня стануть 400 тисячами, поза сумнівами. А це зовсім не додає електоральні бали. А вони “пазарєз нужни”! От і запускають цю сльозливо-сопливо-криваво-зубодробильну сагу про “інтєлігєнтнава мальчіка”, якого життя навчило знаходити свою правду з кулаками.

І от тут, нарешті, третій рівень глибини. Вся расєя подається авторами фільму таким “інтєлігєнтним мальчіком”, якого прєсують світові лідери – США, ЄС та їхні союзники, яких проеціюють як нібито такі ж банди, але при світовій владі. І “прастой расійскій абиватєль” має відчути “радство с етім мальчікам”, згуртуватися довкола “пацана” путіна проти “зажравшєвася міравова бамонда”.

Що ж, може спрацювати в расіі, але це вже – останній тест на притомність і адекватність усього російського суспільства.

І є відчуття, що воно цей тест блискуче провалить.

Михайло Бойченко, філософ

Мову ориґіналу збережено

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах війни та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Щоб продовжувати реалізовувати проєкт щодо документування англійською мовою рашистських злочинів проти мирних громадян України, зокрема дітей, нам потрібна ваша допомога. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net.

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *